• Посилання скопійовано

НБУ зобов’язав банки переглянути реструктуризовані активи

НБУ удосконалено механізм розрахунку вартості очікуваних грошових потоків із використанням ринкової ставки дисконту для визначення варіанту врегулювання проблемної заборгованості

НБУ зобов’язав банки переглянути реструктуризовані активи

Нацбанк розповідає, що банки мають здійснити перегляд внутрішніх процесів з управління реструктуризованими активами та визначення розміру кредитного ризику за ними згідно з положеннями Закону України від 13.04.2021 р. №1381-ІХ.

Відповідні вимоги передбачено постановами Правління НБУ від 19.05.2021 р. №41 та 42 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України», які набирають чинності з 22 травня 2021 року. 

Так, запроваджені постановою №42* норми надають право банку:

  • не визнавати дефолт боржника за кредитами, за якими сформований резерв на 50% і більше відсотків унаслідок обов’язкової реструктуризації боргу, здійсненої відповідно до Закону України №1381-ІX;
  • не враховувати під час визначення прийнятності застави обмеження щодо звернення банком стягнення/реалізації застави, встановлені цим законом; 
  • не застосовувати під час урахування вартості застави за непрацюючими активами понижуючі коефіцієнти до вартості застави, звернення стягнення/реалізацію якої ним обмежено. 

Водночас постановою №41** удосконалено механізм розрахунку вартості очікуваних грошових потоків із використанням ринкової ставки дисконту для визначення варіанта врегулювання проблемної заборгованості. 

Зазначений механізм розрахунку відповідає актуальним міжнародним практикам з управління проблемними активами. Його запровадження прискорить досягнення банками цільових показників їх стратегій щодо скорочення рівня та обсягу таких активів.

 

Довідково

Президент України Володимир Зеленський 21 квітня 2021 року підписав закон №1381-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо споживчих кредитів, наданих в іноземній валюті», який парламент ухвалив 13 квітня 2021 року. 

Законом передбачено: 

* Зміни унесено в Положення про визначення банками України розміру кредитного ризику за активними банківськими операціями, затверджене постановою Правління НБУ від 30.06.2016 р. №351.

** Зміни внесено в Положення про організацію процесу управління проблемними активами в банках України, затверджене постановою Правління НБУ від 18.07.2019 р. №97.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»