• Посилання скопійовано

НБУ підвищує рівень інформбезпеки та кіберзахист у сфері переказу коштів

З метою посилення надійності та ефективності роботи платіжних систем НБУ встановив чіткі вимоги щодо побудови системи захисту інформації та забезпечення кібербезпеки; порядку дій під час виявлення кібератак

НБУ підвищує рівень інформбезпеки та кіберзахист у сфері переказу коштів

Національний банк повідомляє, що підвищує рівень інформаційної безпеки та кіберзахист у сфері переказу коштів. З метою посилення надійності та ефективності роботи платіжних систем регулятор встановлює чіткі вимоги до учасників платіжного ринку щодо:

  • побудови системи захисту інформації та забезпечення кібербезпеки;
  • порядку дій під час виявлення кібератак, що знижують надійність функціонування платіжних систем.

Відповідні новації викладені в постанові Правління НБУ від 19.05.2021 р. №43 «Про затвердження Положення про захист інформації та кіберзахист в платіжних системах» (далі – Постанова №43), вимоги якої поширюються на:

  • платіжні організації платіжних систем, створених резидентами України;
  • операторів послуг платіжної інфраструктури;
  • учасників платіжних систем.

Постанова №43 передбачає:

  • упровадження ризик-орієнтованого підходу до захисту інформації залежно від суми можливих збитків (вимоги до ключових учасників платіжного ринку посилюватимуться);
  • установлення вимог до використання засобів захисту інформації;
  • визначення політики управління доступом;
  • підвищення рівня безпеки платіжних послуг для користувачів.

Це дасть можливість мінімізувати кількість інцидентів інформаційної безпеки та кіберінцидентів у сфері переказу коштів, урегулювати питання використання засобів захисту інформації, а також пришвидшити процес модернізації існуючих платіжних систем з урахуванням сучасних технологій захисту інформації.

Постанова №43 набирає чинності з 29 травня 2021 року.

Водночас учасники платіжного ринку матимуть комфортний перехідний період (наступні 12 місяців), щоб доопрацювати свої внутрішні процедури й документи щодо інформаційної безпеки та кіберзахисту й привести свою діяльність у відповідність до вимог цієї постанови.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»