• Посилання скопійовано

Бізнес закликає ВРУ зменшити вартість еквайрингу

Бізнес-спільнота закликає Президента та ВРУ підтримати законопроєкт щодо зменшення вартості еквайрингу та міжбанківської комісії (інтерчейндж) шляхом законодавчого регулювання

 Бізнес закликає ВРУ зменшити вартість еквайрингу

УРБ зазначає, що 2020 року малий, середній та великий бізнес галузі рітейлу та сфери послуг об’єднався в боротьбі з банківською монополією за власні права та справедливі умови ведення бізнесу, які існують в європейських країнах.

У лютому 2021 року заклики підприємців знизити загальну вартість еквайрингу та міжбанківської комісії (інтерчейндж) були підтримані народними депутатами України як на рівні Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, так і на рівні Парламенту. Так, у Висновку на проект Закону України «Про платіжні послуги» (реєстр. № 4364) від 3 лютого 2021 року Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики чітко закріпив рекомендацію щодо доопрацювання законопроекту до другого читання шляхом включення до тексту законопроекту  положень стосовно встановлення граничних розмірів комісійної винагороди з інтерчейнджу. 19 лютого 2021 року зазначене рішення Комітету було підтримано Верховною Радою України при прийнятті законопроєкту у першому читанні за основу.

У березні 2021 року питання зменшення вартості еквайрингу та міжбанківської комісії (інтречейндж) шляхом законодавчого врегулювання було обговорено та підтримано на засіданні Національної ради реформ під головуванням Президента України В. Зеленського.

Поправки до законопроєкту № 4364 щодо законодавчого обмеження розміру еквайрингу та міжбанківської комісії (інтерчейндж) були подані більш ніж 50 народними депутатами України – членами депутатської фракції політичної партії «Слуга народу», а також представниками депутатських фракцій політичної партії «Голос», політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» та депутатської групи “Партія «За майбутнє»”. Наразі усі ці поправки відхилені Комітетом з зафіксованим у порівняльній таблиці до другого читання формулюванням щодо їх невідповідності Регламенту № 2015/751.

12 квітня 2021 роки провідні бізнес-асоціації виступили зі спільною заявою щодо необхідності законодавчого врегулювання граничного розміру комісії інтерчейндж шляхом прийняття поправок до законопроекту 4364, які б сприяли наближенню українського законодавства до вимог законодавства ЄС, зокрема Регламенту ЄС № 2015/751, а саме: встановити граничні розміри комісійної винагороди за інтерчейндж на рівні 0,2% для дебетових карток та 0,3% для кредитних карток. Саме такий шлях після багаточисленних судових процесів та антиконкурентних розслідувань, в результаті яких було встановлено, що ситуація на ринку послуг еквайрингу викривляє ринкові відносини, було обрано у Європейському Союзі.

У якості розумного компромісу з платіжними системами та банківськими установами бізнесом було запропоноване поступове зменшення комісії інтерчейндж протягом трьох років до рівня, закріпленого чинним законодавством ЄС – пропонувалось встановити такі граничні розміри комісії інтречейндж: 1% з 1.07.2021 року, 0,75% з 1.07.2022 року, 0,50% з 1.07.2023 року, 0,20 – 0,30% з 1.07.2024 року.

Ініційований Національним банком України та міжнародними платіжними системами меморандум про поступове зниження міжбанківської комісії (інтерчейндж) до 0,9% (що втричі перевищує граничний розмір комісії, встановлений Регламентом ЄС № 2015/751) – не підтримується бізнесом, оскільки за оцінками експертів не призведе до зниження розміру комісійної винагороди за еквайринг та є, фактично, спробою загальмувати процес належного врегулювання порушеної проблеми на законодавчому рівні, а отже не є прийнятним для її вирішення.

Враховуючи вищевикладене, бізнес-спільнота:

  • закликає Президента України, народних депутатів України та Парламент не відступати від своїх оголошених намірів щодо сприяння зменшенню вартості еквайрингу та міжбанківської комісії (інтерчейндж) шляхом законодавчого регулювання;
  • підтримує ініціативи народних депутатів України щодо перегляду рішення Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики від 18 квітня 2020 року в частині регулювання міжбанківскої комісії (інтерчейндж), а в разі не вирішення питання інтерчейнджу, направити законопроєкт № 4364 на повторне друге читання;
  • наполягає на необхідності законодавчого врегулювання граничного розміру комісії інтерчейндж, та його поступового зниження до того рівня, що передбачений Регламентом ЄС № /751 – 0,2% для дебетних карток, та 0,3% для кредитних карток; при цьому пропонує поступове та поетапне зниження граничного розміру комісії інтерчейндж  на рівні 1% – з 1.07.2021; 0,75% – з 1.07.2022 р. , 0,50% – з 1.07.2023;  0,20% для дебетових карт та 0,30%  для кредитних карт –  з 1.07.2024.

***

Читайте також:

Джерело: Українська Рада Бізнесу

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»