• Посилання скопійовано

Банки та фінустанови отримали єдині правила для розрахунку вартості споживчого кредиту

Банки та небанківські фінансові установи отримали єдиний підхід до розрахунку ключових показників вартості споживчого кредиту, що забезпечить належний захист прав споживачів фінансових послуг

Банки та фінустанови отримали єдині правила для розрахунку вартості споживчого кредиту

Національним банком України затверджено зміни до Правил розрахунку банками України загальної вартості кредиту для споживача та реальної річної процентної ставки за договором про споживчий кредит. Це було зроблено на виконання вимог Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту боржників при врегулюванні простроченої заборгованості».

Затверджені Правила було уніфіковано з Правилами розрахунку загальної вартості кредиту для споживача та реальної річної процентної ставки за договором про споживчий кредит небанківськими фінансовими установами. Отже, банки та небанківські фінансові установи отримали єдиний підхід до розрахунку ключових показників вартості споживчого кредиту, що забезпечить належний захист прав споживачів фінансових послуг.

Зазначені зміни до Правил передбачені постановою Правління НБУ від 11.06.2021 р. №48 «Про затвердження Змін до Правил розрахунку банками України загальної вартості кредиту для споживача та реальної річної процентної ставки за договором про споживчий кредит». Постанова набирає чинності з 14 липня 2021 року.

Банки України мають час до 14 серпня 2021 року, щоб привести свою діяльність у відповідність з нормами постанови. Зокрема, змінити та доповнити редакцію договорів про споживчий кредит, щоб спростити їх розуміння для споживача.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»