• Посилання скопійовано

НБУ з 23 липня оновив операційний дизайн монетарної політики

З 23 липня відбулося збільшення вартості кредитів рефінансування, що надаються на тендерах

НБУ з 23 липня оновив операційний дизайн монетарної політики

Національний банк України вніс зміни до операційного дизайну монетарної політики у зв’язку з поступовим відновленням економіки та нормалізацією умов функціонування фінансової системи. Коригування операційного дизайну сприятиме посиленню монетарної трансмісії через процентний канал та розвитку міжбанківського кредитного ринку. 

Так, із 23 липня відбудеться збільшення вартості кредитів рефінансування, що надаються на тендерах, зокрема: 

  • ставка за кредитами рефінансування на строк до 90 днів, що надаються шляхом проведення кількісного тендеру, дорівнюватиме «облікова ставка + 1 в. п.» (раніше вона дорівнювала обліковій ставці); 
  • ставка за кредитами рефінансування на строк до 3 років, що надаються шляхом проведення процентного тендеру, буде не меншою, ніж «облікова ставка + 1 в. п.» (раніше вона була не меншою за облікову ставку).

«Для зниження інфляції на горизонті монетарної політики Національний банк вже тричі підвищував облікову ставку в цьому році. Водночас для посилення впливу монетарної політики Правління центробанку вирішило додатково підвищити ставку за кредитами рефінансування на 1 в. п.», – зазначив Голова Національного банку Кирило Шевченко. 

З огляду на збереження високої ліквідності банківської системи – на 22 липня вона перевищує 200 млрд грн – розміщення депозитних сертифікатів строком до 14 днів визначено основною операцією НБУ з регулювання ліквідності. Як і раніше, під час проведення таких кількісних тендерів процентна ставка за депозитними сертифікатами встановлюватиметься на рівні облікової.

Відповідні зміни затверджені постановою Правління НБУ від 22.07.2021 р. №81 «Про внесення змін до Положення про процентну політику Національного банку України». Вони набувають чинності з  23 липня 2021 року.

 

Довідково

У ІІІ кварталі 2021 року НБУ почав поступове згортання антикризових монетарних заходів, що були запроваджені у відповідь на коронакризу. Це було обумовлено поверненням економіки до стійкого зростання та збереженням значного профіциту ліквідності в банківській системі. 

Зокрема, з 1 липня 2021 року було зменшено з 5 до 3 років граничні строки, на які надаються довгострокові кредити рефінансування та укладаються угоди за інструментом своп процентної ставки. Крім того, НБУ обмежив обсяги тендерів із довгострокового рефінансування 5 млрд грн, а також скоротив частоту проведення аукціонів своп процентної ставки з двох до одного разу на місяць. Строковість депозитних сертифікатів було збільшено до докризового рівня (14 днів).

НБУ планує й надалі поступово згортати антикризові монетарні заходи згідно з оголошеним графіком.

У разі, якщо не буде суттєвих шоків на фінансових ринках застосування довгострокового рефінансування та процентного свопу буде припинено з 1 жовтня 2021 року. Додатково у вересні 2021 року розглядатиметься доцільність зниження строковості за регулярними кредитами рефінансування.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»