• Посилання скопійовано

До кредитних посередників небанківських фінустанов з’являться нові вимоги

За позицією НБУ, вимоги до кредитних посередників сприятимуть залученню на ринок професійних учасників із бездоганною діловою репутацією

До кредитних посередників небанківських фінустанов з’являться нові вимоги

Національний банк України пропонує для обговорення з ринком нові вимоги до кредитних посередників небанківських фінустанов та до їх діяльності у сфері споживчого кредитування. Такі питання регулюватиме Положення про встановлення вимог до кредитних посередників небанківських фінансових установ та до їх діяльності у сфері споживчого кредитування (далі – Положення). Його проєкт оприлюднено для громадського обговорення на сторінках офіційного Інтернет-представництва Національного банку.

Вимоги до кредитних посередників сприятимуть залученню на ринок професійних учасників із бездоганною діловою репутацією, запровадять механізми контролю за їх діяльністю, а також спонукатимуть небанківські фінустанови розкривати інформацію про роботу з кредитними посередниками.

Зокрема, Положенням передбачено:

  • установити вимоги до кредитних посередників, зокрема щодо бездоганної ділової репутації, достатнього рівня знань у сфері споживчого кредитування та законодавства про захист прав споживачів фінансових послуг; 
  • визначити порядок уключення кредитних посередників до переліку кредитних посередників Національного банку (далі – перелік) за принципом “мовчазної згоди”, передбачити  склад відомостей, потрібних для включення кредитних посередників до переліку, а також механізм виключення з переліку відомостей про кредитного посередника;
  • установити вимоги до небанківської фінансової установи, яка укладає договір із кредитним посередником;
  • запровадити вимоги щодо розкриття інформації про кредитних посередників на вебсайтах небанківських фінансових установ, кредитних посередників, а також у місцях обслуговування споживачів;
  • визначити порядок контролю за діяльністю кредитних посередників з боку небанківських фінансових установ.

Ознайомитися з матеріалами Положення до обговорення можна за посиланням:

Зауваження та пропозиції до проєкту Положення приймаються до 18 жовтня  2021 року на електронну адресу: NBFI.regulations@bank.gov.ua або на поштову адресу Національного банку: вул.  Інститутська, 9, м. Київ-8, 01601.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»