• Посилання скопійовано

НБУ оновив положення про депозитарну та клірингову діяльність

Положення оновлено для спрощення залучення інвестицій та запровадження нових фінансових інструментів, а також із метою вдосконалення процесів взаємодії Національного банку з клієнтами

НБУ оновив положення про депозитарну та клірингову діяльність

Національний банк України оновив Положення про провадження депозитарної і клірингової діяльності та забезпечення здійснення розрахунків за правочинами щодо цінних паперів НБУ (далі – Положення). Оновлення здійснено відповідно до Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення залучення інвестицій та запровадження нових фінансових інструментів", а також із метою вдосконалення процесів взаємодії Національного банку з клієнтами.

Відповідні зміни до Положення передбачають:

  • врегулювання порядку обслуговування депозитарієм Національного банку розрахунків за правочинами щодо цінних паперів з дотриманням принципу “поставка цінних паперів проти оплати” у випадках, коли грошові розрахунки забезпечуються Національним банком;
  • встановлення порядку надання цінних паперів у заставу на користь Національного банку, зокрема за операціями з рефінансування, виключно з використанням рахунку в цінних паперах, відкритого в депозитарній установі Національного банку;
  • визначення порядку та строків обслуговування платежів за цінні папери та за корпоративними операціями емітентів з урахуванням регламенту роботи СЕП;
  • визначення порядку надання депозитарієм Національного банку доступу клієнтам до додаткових послуг.

Зазначені зміни затверджені постановою Правління Національного банку від 12 жовтня 2021 року №104 "Про затвердження Змін до Положення про провадження депозитарної і клірингової діяльності та забезпечення здійснення розрахунків за правочинами щодо цінних паперів Національним банком України". Постанова набирає чинності з 20 жовтня 2021 року, проте окремі пункти документа наберуть чинності через 30 днів після його офіційного опублікування, а також з 1 січня 2022 року.

Довідково

Закон України №738-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення залучення інвестицій та запровадження нових фінансових інструментів" був прийнятий в цілому Верховною Радою України 19 червня 2020 року. Основні положення документа набрали чинності з 1 липня 2021 року.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»