• Посилання скопійовано

Кіберзахист банківської системи планують посилити

НБУ розробив документ, що встановлює вимоги до функціонування системи кіберзахисту в банківській системі України

Кіберзахист банківської системи планують посилити

Національний банк розробив та пропонує для обговорення документ, що встановлює вимоги до функціонування системи кіберзахисту в банківській системі України. Йдеться про визначення суб’єктів системи кіберзахисту та основні засади їх взаємодії.

Для цього Національний банк опублікував проєкт постанови «Про затвердження Положення про організацію кіберзахисту в банківській системі України» (далі – проєкт постанови), розробленої на виконання вимог Закону України «Про основні засади забезпечення кібербезпеки України» та Стратегії кібербезпеки України, затвердженої Указом Президента України від 26.08.2021 р. №447/2021.

Проєкт постанови унормовує питання організації і забезпечення кіберзахисту в банківській системі України та визначає:

  • основні засади функціонування системи кіберзахисту;
  • принципи забезпечення інформаційного обміну між Центром кіберзахисту Національного банку і банками України;
  • вимоги щодо заходів із забезпечення кіберзахисту об’єктів критичної інформаційної інфраструктури;
  • вимоги щодо проведення незалежного аудиту інформаційної безпеки.

Реалізація норм проєкту постанови сприятиме, зокрема:

  • нормативно-правовому врегулюванню питань кіберзахисту у банківській системі України відповідно до кращої європейської та світової практики, міжнародних та національних стандартів з питань кіберзахисту та інформаційної безпеки;
  • організації обміну інформацією про кіберзагрози, кібератаки та кіберінциденти з банками України;
  • забезпеченню розвитку комунікації, координації та партнерства між суб’єктами системи кіберзахисту у банківській системі України.

Національний банк запрошує представників банків, наукових установ, профільних асоціацій, громадських організацій та незалежних експертів у сфері кібербезпеки надавати свої зауваження й пропозиції до цього документа та долучатися до його обговорення. 

Обговорення триватиме до 04 грудня 2021 року включно. Письмові зауваження й пропозиції просимо надсилати на адресу електронної поштової скриньки: cyber.regulations@bank.gov.ua.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»