• Посилання скопійовано

Чи можуть торгівці відмовляти розраховуватися пам'ятними монетами?

Відмова в прийманні суб'єктами господарювання та установами банків як засобу платежу випущених в обіг НБУ, монет усіх номіналів є порушенням чинного законодавства і нормативно-правових актів НБУ

Чи можуть торгівці відмовляти розраховуватися пам'ятними монетами?

Фахівці НБУ у листі від 06.01.2022 р. №50-0006/1054 наголосили, що відповідно до пп. 21 розділу II Положення НБУ №148 (зі змінами), суб'єкти господарювання під час здійснення розрахунків зі споживачами за готівку зобов'язані приймати в сплату за продукцію (товари, роботи, послуги) без обмежень банкноти і монети (у тому числі розмінні, обігові монети, пам'ятні банкноти і монети, зношені банкноти і монети) усіх номіналів, які випускає Національний банк в обіг, що є платіжними засобами і не викликають сумніву в їх справжності та платіжності.

Аналогічна норма передбачена Порядком провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів, затвердженими постановою КМУ від 15.06.2006 року №833.

Враховуючи вищезазначене, звертаємо увагу, що відмова в прийманні суб'єктами господарювання та установами банків як засобу платежу випущених в обіг Національним банком Монет усіх номіналів є порушенням чинного законодавства і нормативно-правових актів Національного банку.

З метою недопущення порушень нормативно-правових актів Національного банку зобов'язуємо установи банків провести додаткове інформування філій/відділень банків та клієнтів, у тому числі суб'єктів господарювання, які проводять свою діяльність у сфері торгівлі, громадського харчування та надання послуг, стосовно випущених в обіг Монет шляхом ознайомлення з їх зразками та описами на офіційному Інтернет-представництві Національного банку, а також змістом цього листа.

Разом з цим, з метою популяризації Серії та для забезпечення потреб клієнтів, які обслуговуються в банківських установах, пропонуємо банкам України придбати за номінальною вартістю пам'ятні монети, виготовлені зі сплаву на основі цинку Серії, надіславши засобами програмного комплексу "АРМ - Заявка" замовлення до відділу реалізації нумізматичної продукції управління нумізматичної продукції та касових операцій Департаменту грошового обігу у встановленому порядку.

***

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»