• Посилання скопійовано

До 1 лютого надавачі фінпослуг зобов’язані подати НБУ інформацію згідно з ліцензійними умовами

Яку інформацію надавачам фінпослуг необхідно подати зараз та як привести свою діяльність у відповідність до нових ліцензійних умов? Нагадує НБУ

До 1 лютого надавачі фінпослуг  зобов’язані подати НБУ інформацію згідно з ліцензійними умовами

Національний банк України нагадує, що з 1 січня 2022 року набрала чинності Постанова Правління Національного банку України від 24 грудня 2021 року № 153 (далі – постанова), якою затверджено Положення про ліцензування та реєстрацію надавачів фінансових послуг та умови провадження ними діяльності з надання фінансових послуг (далі – ліцензійні умови). Отже, з початку 2022 року суттєво оновлено порядок ліцензування, реєстрації та умови провадження діяльності з надання фінансових послуг.

Що потрібно зробити надавачам фінансових послуг уже зараз – далі.

Уже до 1 лютого 2022 року всі надавачі фінансових послуг (крім операторів поштового зв’язку) зобов’язані подати:

  • заповнені таблиці 1, 2 опитувальника (додаток 6 до ліцензійних умов);
  • документи, що підтверджують повноваження уповноваженого представника діяти від імені надавача фінансових послуг для здійснення офіційної комунікації Національного банку з надавачем фінансових послуг (крім випадків, коли уповноваженим представником є керівник).

До 1 липня 2022 року надавачі фінансових послуг повинні забезпечити виконання всіх заходів щодо приведення своєї діяльності у відповідність до нових ліцензійних умов та подати до Національного банку письмове запевнення про це. Детальна інформація щодо заходів, які потрібно здійснити для цього, розміщена тут.

Звертаємо увагу, що звітним роком для виконання вимог ліцензійних умов стосовно щорічного оновлення документів, а саме опитувальника, анкети юридичної та фізичної особи, документів щодо збільшення розміру статутного капіталу, які раніше не вимагалися, є 2022 рік. Отже, обов’язок щорічного подання таких документів виникає у надавачів фінансових послуг, до яких застосовуються вимоги пунктів 497–500 ліцензійних умов, починаючи з 2023 року.

Водночас аудиторські звіти та звіти про надання впевненості щодо річних звітних даних (даних звітності) субʼєкта аудиторської діяльності, який має право проводити обовʼязковий аудит фінансової звітності відповідної небанківської фінансової установи, на виконання пункту 487 ліцензійних умов подаються надавачами фінансових послуг не пізніше 1 червня 2022 року. Інформація стосовно щорічного оновлення інформації відповідно до ліцензійних умов розміщена тут.

Надавачі фінансових послуг також зобов’язані надавати Національному банку протягом 15 робочих днів після виникнення змін та/або доповнень до інформації, яка міститься в:

1) опитувальнику:

  • письмове повідомлення із зазначенням короткого опису таких змін та підстав, у звʼязку з якими виникли такі зміни;
  • оновлений опитувальник;

2) інформації, яка міститься в заяві про включення до реєстру (реєстраційній картці):

  • відповідну заяву про включення до реєстру (реєстраційну картку);
  • копії документів, які підтверджують такі зміни та/або доповнення;

3) правилах добровільного страхування:

  • копію правил добровільного страхування в новій редакції;
  • правила добровільного страхування в новій редакції в електронній формі у форматі Word;
  • порівняльну таблицю змін до правил добровільного страхування (якщо такі зміни перевищують 70 відсотків чинних правил добровільного страхування);

4) примірному договорі про споживчий кредит, у частині прав та обов’язків сторін договору:

  • письмове повідомлення із зазначенням короткого опису таких змін та підстав, у звʼязку з якими виникли такі зміни;
  • оновлений примірний договір про споживчий кредит;

5) інформації щодо наявності в страховика філій та/або представництв на території іноземної країни:

  • письмове повідомлення із зазначенням опису таких змін та/або доповнень;
  • копії документів, які підтверджують такі зміни та/або доповнення.

Зазначаємо, що обов’язок подання вищезазначених документів виникає з 1 січня 2022 року у разі виникнення змін та/або доповнень до інформації, яка в них міститься (має зазначатися/міститися), незалежно від того, чи вони подавалися до Національного банку раніше.

Національний банк наголошує на необхідності неухильного дотримання надавачами фінансових послуг вимог постанови та ліцензійних умов.

***

 

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»