• Посилання скопійовано

Інформація щодо кібератак 15 лютого 2022 року

15 лютого відбувалося розсилання фейкових SMS-повідомлень громадянам про начебто порушення штатного режиму функціонування банкоматів окремих державних фінансових установ

Інформація щодо кібератак 15 лютого 2022 року

Урядовою командою реагування на комп’ютерні надзвичайні події України CERT-UA у тісній взаємодії з фахівцями Національного банку України (CSIRT-NBU) та Департаменту кіберполіції Національної поліції України вжито окремих заходів з дослідження інцидентів інформаційної безпеки, що мали місце 15.02.2022. 

Зауважимо, що згадані кібератаки, на відміну від типової точкової діяльності окремих груп зловмисників, пов’язаної із розповсюдженням шкідливих програм, спір-фішингу, викраденням даних тощо, в більшості своїй були спрямовані на інфраструктурні елементи кіберпростору та окремі галузі, в тому числі, маючи підтекст інформаційно-психологічних операцій, спрямованих на дестабілізацію ситуації в країні.

Серед основних способів реалізації зловмисного задуму можна виділити такі.

1. Розсилання фейкових SMS-повідомлень громадянам про, начебто, порушення штатного режиму функціонування банкоматів окремих державних фінансових установ.

Рис.1 Приклад фейкового SMS-повідомлення

2. Розсилання електронних поштових повідомлень серед низки фінансових установ про мінування приміщень та будівель останніх. Було встановлено, що зазначена діяльність може здійснюватися мешканцем Донецької області.

Рис.2 Приклад електронного листа з повідомленням про мінування

3. Проведення розподілених атак на відмову в обслуговуванні (DDoS) у відношенні веб-ресурсів українських банків та державних установ. В рамках дослідження, в тому числі, з урахуванням інформації від партнерів, визначено, що до здійснення атак, серед іншого, залучено бот-мережі Mirai (https://twitter.com/360Netlab/status/1493797519725367302) та Meris (шкідливий інформаційний потік спрямовується через тисячі зламаних маршрутизаторів Mikrotik та ряду інших IoT пристроїв з фільтрацією джерел за допомогою ACL, що дозволяє приховати згадані пристрої від пошукових систем на кшталт Shodan). Зазначене, з високим рівнем впевненості, дозволяє припустити, що для проведення атак використано наявні потужності зловмисників, що надаються як послуга (DDoS as a Service).

У зв’язку з тим, що кількість подібних пристроїв налічує більше 30000, список IP-адрес розповсюджено серед суб’єктів координації за допомогою платформи MISP.

Рис.3 Приклад налаштування проксі-серверу Mikrotik та транзитного передавання інформаційних потоків

4. Унеможливлення доступу до веб-ресурів в зоні gov.ua шляхом здійснення DDoS-атаки на обслуговуючі DNS-сервери (https://hostmaster.ua/news/?pr20220216). Виведення з ладу декількох серверів доменних імен призвело до тимчасового порушення доступу до значної кількості веб-ресурсів державних органів у зв’язку з неможливістю визначення A-запису (IP-адреси) для відповідних доменних імен.

Рис.4 Приклад неможливості отримання A-запису для веб-ресурсу в зоні gov.ua

5. Підозріла маніпуляція з налаштуваннями автономних систем на рівні протоколу BGP. Так, за даними Cisco Crosswork (http://bgpstream.com/event/287011) протягом більше ніж двох годин, починаючи з 15:30 15.02.2022, префікс 217.117.7.0/24, який фактично належить Inq-Digital-Nigeria-AS (AS16284), було анонсовано від імені автономної системи Приватбанку (AS15742) через автономну систему нігерійського оператора телекомунікацій AS37148.

Рис.5 Приклад анонсування префіксу 217.117.7.0/24, начебто, від AS15742

Зважаючи на значний зріст кількості кіберінцидентів, а також, ураховуючи той факт, що під час реагування на події інформаційної безпеки значну частину часу займає процес налагодження комунікації з суб’єктом координації та збір і передавання цифрових доказів, наполегливо рекомендуємо державним органам, об’єктам критичної інфраструктури налагодити оперативний зв’язок та процес інформаційного обміну з CERT-UA.

***

Читайте також: Увага! Приват24, Ощадбанк та сайт Міноборони не працюють

***

Джерело: CERT-UA

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»