• Посилання скопійовано

На період воєнного стану планують запровадити 100% гарантії депозитів населення

Нацбанк та Фонд гарантування вкладів фізичних осіб підтримують ініціативу Президента щодо запровадження 100% гарантії держави на депозити населення на період дії воєнного стану

На період воєнного стану планують запровадити 100% гарантії депозитів населення

НБУ повідомляє наступне.

Сьогодні, під час війни, держава робить усе можливе, щоб зберегти фінансову стабільність України. Ми вперше проходимо випробування такого масштабу. Зараз спільним завданням Національного банку, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та банківської спільноти є збереження стабільності та ефективної роботи банківської системи України.

100% гарантія за депозитами фізичних осіб на період дії воєнного стану дасть упевненість українцям у збереженні їх заощаджень, адже держава гарантує кожному громадянину повернення його коштів у повному обсязі.

Важливо розуміти, що запровадження 100% гарантії на банківські вклади не означає, що виникне потреба в компенсації з боку держави вкладів усіх банків. До початку війни банківська система мала значний запас фінансової міцності, демонструвала солідні показники прибутковості, капіталізації та ліквідності. Банківська система за підтримки держави спроможна протистояти поточним викликам. Запровадження 100% гарантії на банківські вклади на період дії воєнного стану – це додатковий механізм підтримання банків.

«Національний банк підтримує ініціативу Президента щодо запровадження 100% гарантії держави на банківські вклади населення на період дії воєнного стану. Додаткова підтримка вкладників з боку держави є необхідним важливим кроком  для впевненості українців у збереженні їхніх заощаджень у повному обсязі. А впевненість вкладників, у свою чергу, сприятиме підтримці ліквідності банків. Водночас ми маємо всі підстави очікувати, що банківській системі вистачить запасу міцності для протистояння потужним викликам сьогодення», – наголосив Голова НБУ Кирило Шевченко.

«Запровадження 100% покриття вкладів гарантіями, так звана «бланкова гарантія», це – світова практика. До прикладу, цей крок був застосований під час глобальної кредитної кризи 2008 року в Ірландії, Данії, Ісландії та Німеччині, коли протягом кризового періоду (у деяких країнах – до 24 місяців) держава гарантувала повернення 100% суми депозитів фізосіб. Таку можливість, зокрема, передбачено Ключовими принципами Міжнародної Асоціації Страхування Депозитів (МАСД), що затверджені Базельським комітетом з банківського нагляду. Перше і основне, що дасть запровадження 100% гарантій за вкладами – це впевненість українців у збереженні їхніх заощаджень, а отже дасть змогу запобігти дестабілізації на банківському ринку», – зазначила Світлана Рекрут, директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

 

Довідково

Станом на 1 лютого 2022 року загальна сума вкладів фізичних осіб (зокрема і фізичних осіб-підприємців) у банках-учасниках Фонду гарантування вкладів склала 658,3 млрд грн.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»