• Посилання скопійовано

НБУ оприлюднив основні засади грошово-кредитної політики на період воєнного стану

Під час війни Національний банк уникатиме запровадження інструментів, які можуть призвести до послаблення довіри до монетарної політики, розбалансування очікувань та посилення фіскального домінування

НБУ оприлюднив основні засади грошово-кредитної політики на період воєнного стану

Рада Національного банку України 15 квітня ухвалила Основні засади грошово-кредитної політики на період воєнного стану (далі – Основні засади ГКП), що діятимуть до нормалізації функціонування економіки та фінансової системи. Сьогодні документ оприлюднено на сторінках офіційного Інтернет-представництва Національного банку.

Відповідно до Основних засад ГКП: 

 

НБУ зобов'язується повернутися до режиму інфляційного таргетування з плаваючим курсоутворенням у міру нормалізації функціонування економіки та фінансової системи

З метою збереження фінансової стабільності в Україні Національний банк вимушено зафіксував обмінний курс та запровадив низку адміністративних обмежень, зокрема на валютні операції та рух капіталу. З огляду на це, а також ураховуючи високий рівень невизначеності ринкові інструменти мають обмежений вплив на функціонування грошового та валютного ринків. Отже, НБУ тимчасово відклав ухвалення рішень щодо облікової ставки.

У міру відновлення здатності валютного ринку до самобалансування Національний банк і далі послаблюватиме валютні та капітальні обмеження та поступово повернеться до плаваючого курсоутворення. Важлива передумова для цього – відчутне зростання обсягів пропозиції валюти, зокрема з боку експортерів в умовах пожвавлення виробництва та відновлення транспортної логістики. Поступова відмова від фіксованого курсу та послаблення обмежень дадуть змогу уникнути накопичення значних макроекономічних дисбалансів.

Зниження невизначеності та посилення дієвості каналів монетарної трансмісії дозволять центробанку повернутися до традиційного режиму інфляційного таргетування. НБУ відновить прогнозний цикл та повернеться до застосування ключової ставки як основного монетарного інструменту для зниження інфляції до цілі НБУ 5% та утримання під контролем інфляційних очікувань. 

 

НБУ фінансуватиме лише критичні видатки уряду та прагнутиме до якнайшвидшої повної відмови від цього інструменту

Ураховуючи необхідність забезпечення належної відсічі широкомасштабній збройній агресії росії та безперебійного фінансування системи державних фінансів, Національний банк підтримує державний бюджет України.

Водночас центробанк фінансує лише критичні видатки уряду в обмежених обсягах та зберігає повну прозорість у висвітленні таких операцій. Це дасть змогу запобігти: 

  • посиленню фіскального домінування та високій інфляції;
  • послабленню довіри до НБУ та розбалансуванню очікувань;
  • ускладненню процесу євроінтеграції України та співпраці з міжнародними фінансовими донорами.

Національний банк прагнутиме до якнайшвидшої повної відмови від фінансування дефіциту державного бюджету. 

 

НБУ і надалі зберігатиме власну інституційну, фінансову та операційну незалежність для належного виконання своїх функцій

Зокрема, центробанк продовжить самостійно визначати доцільність та обсяги операцій із фінансування дефіциту державного бюджету. Також Національний банк уникатиме запровадження інструментів, які можуть призвести до послаблення довіри до монетарної політики, розбалансування очікувань та посилення фіскального домінування.

 

НБУ продовжить підтримувати стабільну роботу банківської системи

Банківська система залишається стабільною навіть в умовах війни завдяки злагодженим діям Національного банку та банків. Центробанк і надалі залишатиметься на варті фінансової стабільності і вживатиме всіх необхідних заходів для її підтримки. 

Водночас НБУ планує поступово згортати екстрені заходи з підтримки банків за умови зниження ризиків для ліквідності банківської системи. З одного боку, це дасть змогу зберегти фінансову стабільність, а з іншого – сприятиме поверненню функціонування економіки до ринкових умов. 

 

НБУ і надалі активно протидіятиме агресії росії на фінансовому фронті

Національний банк докладатиме усіх можливих зусиль для посилення економічного тиску на країну-агресора. З цією метою проводитиме перемовини з міжнародним партнерами щодо запровадження нових фінансових санкцій проти росії та закликатиме їх повністю припинити співпрацю з країною-агресором. Ізоляція росії від глобальної економіки та світової фінансової системи є важливою передумовою для зменшення її можливостей фінансувати війну проти України. 

 

НБУ сприятиме вирішенню проблем українських біженців

Національний банк і надалі сприятиме підтримці українських біженців за кордоном, зокрема шляхом створення можливостей для обміну готівкових гривень на валюти країн їх перебування. 

 

НБУ дотримуватиметься принципової позиції щодо недопущення звуження сфери застосування гривні як єдиного законного платіжного засобу в Україні

НБУ сприятиме розвитку ефективного ринку віртуальних активів, зокрема шляхом розбудови системи прозорого та зрозумілого державного регулювання. Водночас центробанк докладатиме всіх зусиль, щоб уникнути звуження сфери застосування гривні в платіжному обороті, а також запобігти створенню можливостей для невиконання вимог чинного державного регулювання, нагляду та моніторингу під час здійснення операцій із віртуальними активами. 

 

НБУ та уряд підтримуватимуть тісну взаємодію для сприяння залученню зовнішнього фінансування та запровадження реформ в Україні

Міжнародне фінансування є необхідним для розв'язання проблем у гуманітарній сфері, відбудови знищеної російськими загарбниками інфраструктури, відновлення та трансформації економіки України. Національний банк  разом із урядом і надалі докладатиме всіх зусиль для реформування економіки, фінансової системи та євроінтеграції України. Загалом ця робота може забезпечити швидке післявоєнне відновлення економіки України.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»