• Посилання скопійовано

Уточнено порядок надання кредитів рефінансування для підтримки ліквідності банків

Пріоритетним інструментом підтримки ліквідності банків знову стануть забезпечені кредити рефінансування, як це і було до запровадження воєнного стану

Уточнено порядок надання кредитів рефінансування для підтримки ліквідності банків

Національний банк уніс зміни до порядку надання кредитів рефінансування для підтримки ліквідності банків з огляду на зростання ліквідності банківської системи від початку війни, стабілізацію ситуації на фінансовому ринку, а також дострокове повернення банками кредитів рефінансування.

Пріоритетним інструментом підтримки ліквідності банків знову стануть забезпечені кредити рефінансування, як це і було до запровадження воєнного стану.

З метою розширення можливостей банків з отримання кредитів рефінансування під заставу облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) Національний банк пом'якшив підходи до оцінки вартості таких цінних паперів. Так, із 4 травня 2022 року заставна вартість ОВДП, номінованих у національній та іноземній валютах, розраховуватиметься без понижуючого коригуючого коефіцієнта. Проте вона не перевищуватиме номінальну вартість цінного папера (індексовану вартість для облігацій внутрішньої державної позики з індексованою вартістю).

Водночас Національний банк уточнив умови отримання бланкового рефінансування. Доступ до нього, починаючи з 4 травня 2022 року, зберігатиметься лише для банків, які вичерпали можливості отримання забезпеченого рефінансування, та мають відплив коштів фізичних осіб із 23 лютого 2022 року у розмірі 5% і більше.

Зазначені зміни покликані нормалізувати процес застосування Національним банком монетарних інструментів під час управління грошово-кредитним ринком шляхом регулювання ліквідності банківської системи. Для покриття можливого відпливу коштів банки мають достатній запас високоякісних активів та доступ до інструментів рефінансування, забезпечених заставою.

Національний банк постійно стежить за станом ліквідності фінансової системи і в разі потреби готовий вживати необхідних заходів для її збереження на належному рівні.

Зміни до порядку отримання бланкового рефінансування унесено постановою Правління Національного банку України від 19 квітня 2022 року № 76 "Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 24 лютого 2022 року № 22", що набирає чинності з 4 травня 2022 року.

Зміни щодо коригуючих коефіцієнтів передбачені рішенням Правління Національного банку України від 19 квітня 2022 року № 190-рш "Про застосування коригуючих коефіцієнтів для облігацій внутрішніх державних позик в умовах запровадження воєнного стану", що набирає чинності з 4 травня 2022 року та діятиме протягом шести місяців із дня припинення або скасування воєнного стану в Україні або до прийняття іншого рішення.

Довідково

Від початку повномасштабної війни Національний банк вжив низку антикризових заходів для підтримки стійкості фінансової системи. Зокрема, було запроваджено бланкове рефінансування, покликане підтримати ліквідність банків у разі можливого відпливу коштів населення з фінансової системи.

Водночас безперебійна робота банківської системи та накопичений банками запас високоякісних активів дали змогу уникнути потрясінь ліквідності.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»