• Посилання скопійовано

Українці повертають гроші на депозити, – НБУ

За словами голови НБУ, станом на 16 травня маємо загалом плюс 90 млрд грн в еквіваленті за коштами юридичних та фізичних осіб в усіх валютах за фіксованим курсом порівняно з першим днем війни 24 лютого

Українці повертають гроші на депозити, – НБУ

З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну Національний банк спостерігає тенденцію до зростання обсягу коштів клієнтів у банках.

Про це повідомив голова Нацбанку Кирило Шевченко у Фейсбуці.

«З першого дня війни ми уважно відслідковуємо динаміку фондування. І за понад 80 днів повномасштабного вторгнення бачимо, що тренд на зростання обсягу коштів клієнтів у банках зберігається. Це чіткий індикатор довіри українців до банківської системи та запорука збереження високої ліквідності, навіть попри воєнні ризики. Наведу найсвіжіші оперативні дані на підтвердження: станом на 16 травня маємо загалом плюс 90 млрд грн в еквіваленті за коштами юридичних та фізичних осіб в усіх валютах за фіксованим курсом порівняно з першим днем війни 24 лютого», – йдеться у повідомленні. За словами Шевченка, через потужний інформаційний тиск напередодні війни спостерігався певний відплив коштів населення, проте уже в березні-квітні він був компенсований зростанням депозитів.

 

Який вид депозитів зараз обирають вкладники

«Не стала несподіванкою зміна структури фондування: зростання частки коштів на вимогу й скорочення частки строкових депозитів. В умовах невизначеності люди менше звертають увагу на дохідність, більше – на стабільність роботи банків та доступність коштів. Отже, гривневі кошти населення від початку війни зросли майже на 24% до 528 млрд грн саме за рахунок коштів на вимогу (+50%). Такий тренд ми вже спостерігали під час коронакризи, коли рівень невизначеності зростав. Щодо коштів юридичних осіб: їх обсяг у березні дещо зменшився, переважно через подальші виплати бізнесом зарплат за одночасного зменшення надходжень. Проте вже у квітні вони зростали в усіх видах валют, найпомітніше у гривні: +7% за місяць. Загалом обсяг гривневих коштів юридичних осіб у банківській системі упродовж війни зріс майже на 5% до 533 млрд грн», – зауважив Шевченко.

***

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»