• Посилання скопійовано

Актуалізовано порядок касових операцій та роботи з готівкою для банків на час війни

НБУ розширив повноваження уповноважених та залучених банків для оперативного прийняття управлінських рішень щодо роботи з готівкою. Вони прийматимуть рішення щодо лімітів запасів готівки, особливостей зберігання, інкасації та вивезення таких запасів тощо

Актуалізовано порядок касових операцій та роботи з готівкою для банків на час війни

Національний банк України актуалізував порядок організації готівкового обігу і ведення емісійно-касових операцій у банківській системі в особливий період. 

Зокрема, Національний банк: 

  • уточнив терміни "уповноважений банк" та "залучений банк";
  • суттєво розширив повноваження керівників підрозділів Національного банку, уповноважених та залучених банків для оперативного прийняття управлінських рішень щодо роботи з готівкою. З урахуванням ситуації, що склалася, вони прийматимуть рішення щодо лімітів запасів готівки, особливостей зберігання, інкасації та вивезення таких запасів, а також дій у разі загрози їх належному зберіганню та неможливості вивезення;
  • унормував порядок роботи підрозділів Національного банку та банків України з готівкою та здійснення касових операцій;
  • передбачив можливість для залучених банків здійснювати оброблення банкнот на обладнанні для автоматизованого оброблення готівки в режимі суцільного перерахування, без сортування на придатні та зношені, із забезпеченням контролю їх справжності;
  • зобов’язав залучені банки приймати банкноти, значно пошкоджені внаслідок дії хімічних речовин, води та вогню, для їх подальшого передавання як сумнівних на дослідження та обмін до підрозділів Національного банку в регіонах. 

Головною метою цих змін є: 

  • стабільна робота банківської системи України з готівкою в умовах особливого періоду;
  • безперебійне забезпечення економіки готівковими коштами;
  • удосконалення подальшої роботи банків з урахуванням набутого практичного досвіду ведення емісійних та касових операцій під час дії воєнного стану в Україні.  

Відповідні норми містить постанова Правління Національного банку від 23 травня 2022 року № 104 "Про внесення змін до Положення про організацію готівкового обігу і ведення емісійно-касових операцій у банківській системі в особливий період", що набирає чинності з 27 травня 2022 року.

***

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»