• Посилання скопійовано

НБУ обговорив зі страховиками нові вимоги до звітування

НБУ навів новий набір файлів із показниками звітності, які подаватимуться страховиками до Національного банку. Зокрема, йдеться про регуляторний баланс, рух грошових коштів, показники страхової діяльності

НБУ обговорив зі страховиками нові вимоги до звітування

Національний банк України провів онлайн-зустріч із представниками страхового ринку, на якій обговорили проєкт змін до звітності страховиків. До зустрічі долучилися 230 учасників – представників страхових компаній та професійних асоціацій, серед яких керівники, головні бухгалтери та фінансові директори.

Необхідність упровадження нових вимог обумовлена європейським вектором розвитку українського ринку страхування та необхідністю забезпечити його прозорість, надійність та платоспроможність. Ці принципи визначені Законом України «Про страхування».

Під час зустрічі зі страховиками регулятор роз'яснив особливості практичного застосування нових показників звітності.

Для забезпечення належного розкриття інформації про діяльність відповідно до міжнародних стандартів звітності та пруденційних вимог, а також найкращих світових практик з урахуванням директив ЄС страховики детальніше розкриватимуть інформацію про оцінку: 

  • активів, зобов'язань, власного капіталу;
  • дохідності/збитковості діяльності;
  • грошових потоків;
  • фінансового стану, платоспроможності,
  • бізнес-моделі, показників збитковості.

Роз'яснюючи нові вимоги до звітування, регулятор навів новий набір (перелік) файлів із показниками звітності, які подаватимуться страховиками до Національного банку. Зокрема, йдеться про регуляторний баланс, рух грошових коштів, показники страхової діяльності, платоспроможність, розвиток збитків, дотримання фінансових нормативів, оцінку ефективності діяльності, заборгованість, істотні операції та кількісні характеристики діяльності. 

Подання оновленої звітності здійснюватиметься в уже традиційному для страховиків форматі xml. Після затвердження змін до звітності вимоги до її формування будуть розміщені на сторінці офіційного Інтернет-представництва Національного банку України «Статистика/Організація статистичної звітності/Реєстр показників звітності учасників ринку небанківських фінансових послуг». 

Фахівці Національного банку акцентували увагу учасників зустрічі на тому, що страховики мають подавати регулятору додаткові документи, але також в електронному вигляді у форматі MS Word, MS Excel: 

  • пояснення щодо конкретних принципів, основ, правил та практики, що застосовуються страховиком під час складання даних звітності;
  • щоквартальне розкриття інформації;
  • розкриття інформації за результатами року;
  • дотримання страховиком вимог до платоспроможності та обов'язкових фінансових нормативів;
  • іншу важливу інформацію про діяльність.

Приділили також увагу питанню подання актуарного звіту, а також періодичності та строкам подання показників звітності до Національного банку.

Розуміючи надскладні умови, в яких опинилися страховики, нові правила та вимоги до звітування упроваджуватимуться не раніше припинення або скасування воєнного стану в Україні. Страховикам буде надано достатньо часу для підготовки до звітування за новими правилами. Затвердження нових показників звітності впродовж воєнного стану не передбачається.

Детальну інформацію про особливості звітування страховиками можна переглянути у презентації.

 

Довідково

Нова звітність для страховиків розроблена відповідно  до міжнародних стандартів звітності згідно з  Solvency I, ураховує рекомендації Світового банку за результатами дослідження стану регулювання платоспроможності та достатності формування страхових резервів українськими страховиками.

Національним банком отримано позитивний експертний висновок щодо розробленої моделі нової звітності страховиків від Проєкту технічної допомоги ЄС «Посилення регулювання та нагляду за небанківським фінансовим ринком» (EU-FINREG).

***

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»