• Посилання скопійовано

Нюанси купівлі валюти з 6 серпня за новими правилами

З 6 серпня 2022 року НБУ скасував обмеження щодо купівлі банками в населення готівкової валюти за курсом не нижчим за офіційний

Нюанси купівлі валюти з 6 серпня за новими правилами

Із 6 серпня 2022 року Національний банк України скасував обмеження, відповідно до якого банки та небанківські установи мали купувати в населення готівкову валюту за курсом не нижчим за офіційний. Нагадаємо, що з 21 липня офіційний курс становить 36,57 гривень за 1 долар США.

 

Чому це було зроблено?

Курс у готівковому сегменті валютного ринку може як знижуватися, так і зростати – залежно від попиту та пропозиції на ринку. Зважаючи на це, вимога купувати валюту за курсом, не нижчим за офіційний, потенційно могла б обмежувати зміцнення гривні. Тож Національний банк зняв відповідне обмеження.

 

Чи є ризик, що це рішення вплине на збільшення різниці між курсом продажу та викупу готівкової валюти в населення?

Окремі фінансові установи дійсно можуть цим скористатися для збільшення власної маржі, але така практика не стане поширеною. На заваді стане висока конкуренція в готівковому сегменті валютного ринку.

Якщо установа встановлюватиме занижений курс купівлі готівкової валюти, який значно відрізнятиметься від курсу продажу, то вона ризикує втратити своїх клієнтів. Громадяни можуть обрати будь-яку іншу фінансову установу, враховуючи значну кількість гравців у готівковому сегменті валютного ринку.

Силу конкуренції добре ілюструє те, що різниця між середніми курсами купівлі та продажу готівкової валюти банками після зняття відповідного обмеження не змінилася, а в небанківських установах – навпаки упродовж 5–8 серпня звузилася з 0,4 до 0,25 грн за 1 долар США.

***

Читайте також: Що насправді означає заборона обмінникам демонструвати курс валют: відповідь НБУ

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»