• Посилання скопійовано

Списання безнадійної заборгованості банками за рахунок страхового резерву

Яка безнадійна заборгованість може бути списана банками за рахунок страхового резерву та чи потрібно збільшувати доходи у разі погашення боржником списаної заборгованості?

Відповідно до пп. 159.4.1 ст. 159 ПКУ від 2 грудня 2010 року №2755-VI зі змінами та доповненнями за рахунок створеного страхового резерву банк відшкодовує заборгованість, яка визначена безнадійною відповідно до методики, встановленої НБУ. Порядок відшкодування безнадійної заборгованості за рахунок страхових резервів для банків встановлюється Національним банком України за погодженням із Міністерством фінансів України.
Нацбанк відповідно до зазначених норм ПКУ встановив Методику визначення безнадійною заборгованості за активними банківськими операціями та постановою Правління НБУ від 01.06.11 р. №172, зареєстрованою у Міністерстві юстиції України 17.06.11 р. за №722/19460, затвердив Порядок відшкодування банками України безнадійної заборгованості за рахунок резерву (далі — Порядок).
Згідно з п. 7 Порядку відшкодування (списання) за рахунок резерву безнадійної заборгованості не є підставою для припинення вимог банку до позичальника/контрагента. Банк зобов’язаний продовжувати роботу щодо відшкодування списаної за рахунок резерву безнадійної заборгованості.
Якщо дебітор повністю або частково погашає безнадійну заборгованість, попередньо відшкодовану за рахунок страхового резерву, кредитор збільшує дохід на суму компенсації, отриманої від дебітора, у податковий період, протягом якого відбулося повернення зазначеної заборгованості або її частини (п. 159.5.1 ст. 159.5 ст. 159 ПКУ).
Таким чином, керуючись нормами підпункту 159.4.1 статті 159 ПКУ, банки згідно з Порядком мають право списувати за рахунок страхового резерву заборгованість, яка визначена безнадійною відповідно до нормативно-правових актів НБУ, у т. ч. й у разі її невідповідності визначеним у підпункті 14.1.11 статті 14 ПКУ ознакам, без віднесення надалі цього страхового резерву на дохід платника податків.
Поряд із цим, у разі погашення безнадійної заборгованості, відшкодованої (списаної) за рахунок страхового резерву, банки повинні збільшити свої доходи на суму компенсації, одержаної від боржника або від відчуження об’єкта застави, та відповідно сплатити податок на прибуток.

Джерело: ДФС у Львівській області

Рубрика: Фінанси і банки/Банки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Банки»