• Посилання скопійовано

Мінюст планує відкрити банкам реєстр банкрутств підприємств

Міністерство юстиції України розглядає можливість надання банкам он-лайн доступу до інформації з Єдиного реєстру підприємств, щодо яких порушено провадження у справі про банкрутство

Мінюст планує відкрити банкам реєстр банкрутств підприємств

УКБС зазначає, що можливість оперативної перевірки банком-кредитором достовірності поданих позичальником документів та інформації, є надзвичайно важливим для уникнення зайвих ризиків в процесі кредитування та при роботі з проблемними боргами. А також впливає на вартість кредитних ресурсів, захищеність вкладників та надійність роботи банківської системи, як важливого чинника сталого економічного зростання.

Важливість отримання кредиторами відомостей з реєстру банкрутств обумовлена переважною орієнтацією банківського бізнесу на підприємницький корпоративний сектор (обсяг кредитів, наданих суб’єктам господарювання складає 630,8 млрд. грн. або майже 75% кредитного портфеля банків за даними НБУ на 01.08.2013) та непоодинокими випадками зловживань процедурою банкрутства несумлінними боржниками. Адже за останні роки сформувалася тенденція до використання процедури банкрутства не з метою відновлення платоспроможності боржника, а для уникнення розрахунків з кредиторами та інших зловживань.

Експерти УКБС зазначають, що на сьогодні, банки хоча і мають доступ до низки держреєстрів безпосередньо або через нотаріусів чи інших агентів, проте, лише у лічених випадках цей процес організовано на сучасному рівні, з використанням електронних технологій, які дозволяють автоматизувати процес обробки кредитних заяв. Це суттєво обмежує можливості банківської системи щодо підвищення якості кредитного аналізу та введення нових продуктів і сучасних технологій обслуговування клієнтів.

Мін’юст вважає можливим надання банкам інформації з реєстру банкрутств шляхом формування витягів за електронними запитами, з обов’язковим зазначенням банком підстави для отримання такої інформації.

«Оскільки практичне впровадження ініціативи УКБС потребує внесення змін до відповідного нормативного акта Мін’юсту та доопрацювання програмного забезпечення, на даний час фахівці Асоціації опрацьовують питання щодо необхідного обсягу інформації з реєстру банкрутств та можливих способів її отримання, - зазначає Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. – Необхідність оперативного отримання  достовірної інформації з вказаного реєстру обумовлена зростанням розміру заявлених вимог кредиторів, які у 2012 р. перевищили 33 млрд. грн., та порівняно з 2011 р. зросли майже на 2 млрд. грн. Загальна сума коштів, присуджених до стягнення у 2012 р. зросла до 29 млрд. грн. (проти 27 млрд. грн. у 2011 р.). Вимоги, задоволені господарськими судами у справах про банкрутство, становлять майже третину від загальної кількості присуджених у відповідній категорії справ».

На підставі: Український кредитно-банківський союз

Рубрика: Фінанси і банки/Банки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Банки»