• Посилання скопійовано

Відтепер підтверджуємо правомірність платежу без довідки про відсутність заборгованості з податків

Скорочено перелік документів, необхідних для отримання ліцензії на використання інвалюти як засобу платежу

Відтепер підтверджуємо правомірність платежу без довідки про відсутність заборгованості з податків

Нацбанк постановою НБУ від 14.09.2016 р. №385 вніс зміни, зокрема, до Положення про порядок видачі Національним банком України індивідуальних ліцензій на використання іноземної валюти на території України як засобу платежу. З нього виключено норму, згідно з якою для отримання ліцензії заявники повинні були подавати НБУ виписку (витяг) з ЄДР та довідку про взяття на облік як платника податків.

Окрім того, Постановою №385 також внесено зміни до:

 -  Положення про відкриття та функціонування кореспондентських рахунків банків - резидентів та нерезидентів в іноземній валюті та кореспондентських рахунків банків-нерезидентів у гривнях.

Уточнено, що будь-які перерахування гривень на кореспондентський рахунок банку-нерезидента за договорами (контрактами) з нерезидентами здійснюються виключно з поточного рахунку клієнта.

У разі перерахування гривень за укладеними резидентами договорами (контрактами) з нерезидентами уповноважені банки з метою здійснення контролю за відповідністю операції законодавству України зобов'язані попередньо зарахувати кошти в гривнях на окремий аналітичний рахунок балансового рахунку 1919 "Інша кредиторська заборгованість за операціями з банками".

З цього рахунку наступного робочого дня зазначені кошти можуть перераховуватися на користь нерезидента за умови отримання від клієнта всіх потрібних документів, що свідчать про правомірність платежу.

Якщо клієнт не надав до уповноваженого банку належного пакета документів, то уповноважений банк зобов'язаний повернути кошти на поточний рахунок клієнта не пізніше третього робочого дня після дня отримання від клієнта відповідного платіжного доручення.

Ці вимоги не поширюються на розрахунки резидентів, за договорами (контрактами) яких здійснюються перерахування за рахунок цільових бюджетних коштів, а також на розрахунки з центральними банками іноземних країн за операціями з облігаціями внутрішньої державної позики України.

Звертаємо увагу, що до внесення змін у цю норму кошти могли перераховуватися з цього рахунку наступного робочого дня на користь нерезидента за умови отримання від клієнта всіх потрібних документів, що свідчали про правомірність платежу, та довідки контролюючого органу про відсутність у резидента заборгованості з податків, зборів, платежів. 

Правил вивезення з України і ввезення в Україну уповноваженими банками національної та іноземної валюти, банківських металів, бланків чеків та Положення про переміщення цінних паперів через митний кордон України

В обидвох документах уточнюється, що не перекладається на українську мову договір (документи), що складені російською мовою, а також договір (документ), текст якого викладено іноземною мовою з одночасним його викладенням українською (російською) мовою.

Постанова набрала чинності 16 вересня 2016 року.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/Банки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Банки»