• Посилання скопійовано

Нацбанк врегулював передавання запасів готівки НБУ до уповноважених банків

Затверджено Положення про передавання запасів готівки на зберігання до уповноважених банків

Нацбанк врегулював передавання запасів готівки НБУ до уповноважених банків

Правління НБУ постановою від 07.12.2016 р. №408 затвердило Положення про передавання запасів готівки на зберігання до уповноважених банків (далі – Положення № 408).

Цей документ встановлює: 

  • умови передавання Національним банком власних запасів готівки в національній валюті на зберігання до уповноважених банків під забезпечення, 
  • умови їх зберігання уповноваженими банками,
  • підкріплення операційної каси із запасів готівки на зберігання,
  • зарахування банкнот і монет із операційної каси до запасів готівки на зберіганні тощо.

Згідно з Положенням №408, до зберігання запасів готівки Національного банку залучатимуться банки, яким надано статус уповноваженого банку відповідно до Положення про критерії та порядок відбору банків, які можуть залучатися до зберігання запасів готівки Національного банку.

Відповідно до вимог Положення № 408 та на підставі договору про зберігання запасів готівки Національного банку України, уповноважені банки матимуть права зберігати запаси готівки Національного банку та за дозволом регулятора підкріплювати власну операційну касу із запасів готівки для касового обслуговування клієнтів, інших банків. 

Крім того, Національний банк укладатиме з уповноваженим банком договір про зберігання, у якому обумовлюються права, обов’язки, зобов’язання, відповідальність сторін та забезпечення виконання зобов’язання.

Положення № 408 набирає чинності з 13 грудня 2016 року, крім підпунктів 2 і 4 пункту 18 розділу ІІ Положення, які набирають чинності з 01 грудня 2018 року. Зазначені пункти стосуються наявності боксу інкасації та шлюзового блоку в касовому вузлі уповноваженого банку, а також обладнання сховищ автоматизованою системою кондиціювання та вентиляції повітря сховища.

Положення № 408 розроблене з метою реалізації Концепції організації готівкового обігу в Україні, затвердженої рішенням Правління Національного банку України від 28 вересня 2016 року № 316-рш. Нагадаємо, ця концепція передбачає перехід від частково контрольованої моделі організації готівкового обігу, що існує зараз в Україні, на делеговану модель. Суть делегованої моделі організації готівкового обігу полягає у тому, що Національний банк делегує частину функцій, які він сьогодні виконує в регіонах, іншим учасникам ринку – банкам, Cash-in-Transit (СІТ)-компаніям.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/Банки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Банки»