• Посилання скопійовано

Експерта Рада при Мінфіні готує узагальнюючі податкові консультації щодо банківського сектору

Роз'яснення питань банківського сектору допоможе підвищити якість кредитного банківського портфелю завдяки зменшенню податкових перешкод при роботі банків з проблемними кредитами, що існують у зв'язку з неоднозначним застосуванням податкового законодавства

Експерта Рада при Мінфіні готує узагальнюючі податкові консультації щодо банківського сектору

12 грудня відбулося перше засідання Експертної ради щодо підготовки узагальнюючих податкових консультацій. Першими питаннями, що були винесені на розгляд, стали питання банківсього сектору. Роз'яснення цих питань допоможе підвищити якість кредитного банківського портфелю завдяки зменшенню податкових перешкод при роботі банків з проблемними кредитами, що існують у зв'язку з неоднозначним застосуванням податкового законодавства, - про це йдеться у повідомленні на офіційному сайті Міністерства фінансів України.

 

У чому суть?

Наразі, серед найчастіших проблем, з якими стикаються банки у сфері оподаткування - списання заборгованості, формування банківських резервів, повідомлення позичальників про прощення або анулювання боргів.

Податкові роз’яснення мають дати відповіді стосовно того, як банкам вирішувати питання з проблемними кредитами, які не обслуговуються, одночасно поліпшуючи свій кредитний портфель та уникаючи можливого додаткового оподаткування. Саме через наявну невизначенність щодо шляхів та методів реструктуризації, списання чи прощення кредитів, такі операції зазвичай призводять до додаткових податкових навантажень.

Отже, вирішення ситуації є, насамперед, потребою українського банківського сектору. Також на вирішенні цих питань неодноразово наголошували представники МВФ та Світового Банку.

Однак, банківський сектор - це далеко не єдина сфера, де є багато питань без відповідей. Неоднозначність податкового законодавства призводить до численних адміністративних та судових спорів між платниками та податковими органами. Узагальнюючі податкові консультації – це дієвий інструмент, який дозволить суттєво скоротити підстави для таких спорів. Враховуючи велику кількість питань, що потребують роз’яснень, Мінфін відібрав найбільш актуальні питання на основі пропозицій від Податкового Комітету ВРУ, ДФС та провідних бізнес-асоціацій. Після цього були відібрані ті питання, які потребують консультацій в першу чергу. Пріоритет надавався питанням, які стосуються найбільшої кількості платників податків та найбільших потенційних сум оподаткування.

Для видачі консультацій сформовано Екпертну Раду у складі Міністерства фінансів, Державної фіскальної Служби, бізнес-асоціацій та бізнес-омбудсмена.

Експертна Рада є постійно діючим консультативно-дорадчим органом при Міністерстві фінансів України, на який виносяться на обговорення податкові питання, що в подальшому мають бути пояснені в узагальнюючих податкових консультаціях.

 

Що далі?

Мінфін докладатиме максимальних зусиль для ефективного та швидкого процесу випуску узагальнюючих податкових консультацій. 

«Ми працюємо над тим, щоб якнайшвидше готувати роз’яснення спірних питань податкового законодавства шляхом надання узагальнюючих податкових консультацій. Сподіваємось, що залучення до складу Експертної Ради провідних фахівців у сфері оподаткування, бізнес-асоціацій та офісу бізнес-омбудсмена зробить процес випуску узагальнюючих податкових консультацій прозорим, а також забезпечить високу експертизу та якість таких консультацій», - зазначив Міністр фінансів Олександр Данилюк.

Джерело: Міністерство фінансів України

Рубрика: Фінанси і банки/Банки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Банки»