• Посилання скопійовано

У 2017 році банки пожвавили кредитування населення та бізнесу і зменшили частку непрацюючих кредитів

У 2017 році стан банківського сектору покращився – після більш як трирічної кризи практично всі ключові показники роботи банків мали позитивну динаміку. Банки прискорили кредитування населення та розпочали нове кредитування бізнесу. Про це йдеться у шостому квартальному "Огляді банківського сектору", опублікованому Національним банком України

 У 2017 році банки пожвавили кредитування населення та бізнесу і зменшили частку непрацюючих кредитів

У 2017 році суттєво зросло кредитування населення – чисті гривневі кредити збільшилися на 42%

Найбільш високі темпи кредитування були у Приватбанку та приватних банків. Драйвером зростання було споживче кредитування, - повідомляють у Нацбанку.

З ІІ півріччя банки пришвидшили нове кредитування бізнесу. Чисті гривневі кредити корпораціям у 2017 році найпомітніше зросли у іноземних та державних банках: +17.5% та +12.8% відповідно. Основні корпоративні позичальники, що забезпечили зростання кредитування - держмонополії, підприємства торгівлі та сільського господарства. Ставки за гривневими кредитами бізнесу та населенню за рік практично не змінилися.

Активне надання банками нових кредитів позитивно вплинуло на якість їхнього кредитного портфелю. За ІІ півріччя частка непрацюючих кредитів по системі знизилася на 3.2 в.п. до 54.5%.

У 2018 році Національний банк очікує на продовження стрімкого зростання споживчого кредитування, а також на пожвавлення гривневого кредитування бізнесу.

 

Триває притік коштів клієнтів до банківської системи

В цілому за рік депозити населення зросли у гривні на 22.4%, у валюті – обсяги не змінилися. Приватбанк найактивніше залучав гривневі кошти населення, Ощадбанк – валютні.

Депозити корпорацій у гривні зросли за рік на 13.6%. Валютні кошти суб’єктів господарювання скоротилися на 10% у доларовому еквіваленті.

Попри зниження відсоткових ставок впродовж року, база фондування залишалася стабільною – загалом у 2017 році частка коштів корпорацій та населення у структурі зобов’язань зросла на 2.1 в.п. до 77.1%.

 

Вартість депозитів у 2017 році помітно знизилась

Загалом у 2017 році ставки за депозитами знизилися на 3.2 в.п. для вкладів у гривні – до 14.3% річних (за річними вкладами).

В той же час, після поетапного підвищення Національним банком облікової ставки до 16%, вартість гривневих короткострокових вкладів (до 6 місяців) зросла на 0.2-0.4 в.п. у порівнянні з жовтнем 2017 року, коли ставку було підвищено вперше.

Вартість валютних депозитів населення зберігається на історично низькому рівні 3.7% (річні депозити).

 

Збільшується кількість банків, які демонструють прибуткову діяльність

Кількість збиткових банків за минулий рік скоротилася до 18 із 33 у 2016 році. Як і очікував НБУ, у 2017 році операційний дохід сектору збільшився на 10% в річному вимірі.

Проте через значні обсяги відрахувань у резерви, банківський сектор завершив рік зі збитком у 24.4 млрд грн – переважно за рахунок чотирьох великих банків, зокрема Приватбанку.

Остаточні показники фінансової звітності банків за 2017 рік ще можуть бути відкориговані до кінця квітня після завершення річного аудиту.

Детальніше ознайомитися з "Оглядом банківського сектору" можна тут>>

***

Читайте також: 

Усі новини на тему>>

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/Банки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Банки»