• Посилання скопійовано

Банки зможуть доручити зібрати інформацію про своїх майбутніх клієнтів іншим юрособам або підприємцям

Для запобігання відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом або фінансуванню тероризму банки зобов'язані здійснювати ідентифікацію та верифікацію клієнта (або його представника). НБУ пропонує надати банкам право виконувати цей обов'язок через третіх осіб. Тому, відкриваючи банківський рахунок, не дивуйтесь, якщо питання за наданими вами документам задаватиме не банк, а найнята ним особа

Банки зможуть доручити зібрати інформацію про своїх майбутніх клієнтів іншим юрособам або підприємцям

Нацбанк пропонує надати право третім особам здійснювати ідентифікацію та верифікацію фізичних осіб під час відкриття рахунків у банку. Про це йдеться у повідомленні на офіційному сайті відомства.

Відповідні норми містить проект постанови НБУ «Про затвердження Змін до Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах».

Цей документ, що пропонується для громадського обговорення, розроблено з метою удосконалення системи ідентифікації та верифікації фізичних осіб та відповідно до вимог п. 5 ст. 9 Закону «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення».

Зокрема Проектом передбачається надання банкам права:

  • на підставі договору доручення з банком, який є абонентом-ідентифікатором, під час відкриття рахунку використовувати інформацію щодо ідентифікаційних даних клієнтів – фізичних осіб, отриману за допомогою Єдиної національної системи електронної дистанційної ідентифікації фізичних і юридичних осіб BankID НБУ у порядку, визначеному нормативно-правовими актами Нацбанку з питань фінансового моніторингу та функціонування системи BankID;
  • доручати юрособам-резидентам, фізособам-підприємцям ‒ резидентам та фізособам-резидентам (агентам) на договірній основі здійснювати ідентифікацію та верифікацію клієнтів банку ‒ фізосіб у порядку, визначеному нормативно-правовим актом Нацбанку з питань фінансового моніторингу.

Крім того, Проект врегульовує такі питання:

  • надано право банкам зараховувати на поточні рахунки фізичних осіб кошти від погашення успадкованих ощадних (депозитних) сертифікатів та процентів за ними;
  • скасовано норму щодо подання фізособами, які провадять незалежну професійну діяльність під час відкриття поточного рахунку в банку копії документа, що підтверджує взяття фізичної особи, яка провадить незалежну професійну діяльність, на облік в органі ПФУ.

Проект розміщено для громадського обговорення на сторінці Офіційного інтернет-представництва НБУ, оскільки відповідно до Закону «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» він має оприлюднюватися з метою одержання зауважень і пропозицій від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань.

***

Читайте також:

Усі новини на тему>>

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/Банки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Банки»