• Посилання скопійовано

Банки зобов'язані приймати дрібні монети для обміну на банкноти

Нацбанк нагадав банкам про обов'язок забезпечити прийом монет дрібних номіналів

Банки зобов'язані приймати дрібні монети для обміну на банкноти

У зв'язку з численними скаргами громадян щодо безпідставної відмови банками в обміні монет національної валюти на банкноти, а також в прийнятті монет для сплати платежів та для переказу, регулятор нагадав про необхідність забезпечення банками безумовного дотримання вимог законодавства України (лист НБУ від 26.07.2018 р. №50-0007/40750), - повідомляє «Юрліга».

Банки зобов'язані забезпечити прийом без будь-яких обмежень від клієнтів монет дрібних номіналів для зарахування на рахунки, вклади, акредитиви, для переказів, а також для обміну на монети і банкноти інших номіналів і видавати клієнтам монети дрібних номіналів за наявності їх в залишку операційної каси.

Згідно з Інструкцією про ведення касових операцій банками в Україні:

  • банки (філії, відділення) зобов'язані здійснювати на вимогу клієнта обмін монет на банкноти, монет одних номіналів на банкноти (монети) інших номіналів. Такий обмін банки здійснюють безпосередньо під час прийому готівки без відображення в бухгалтерському обліку;
  • банки при здійсненні касових операцій повинні забезпечувати обов'язкове приймання монет на вимогу клієнта і своєчасне повне оприбуткування готівки національної валюти, що надійшла в касу банку, і її зарахування на зазначені клієнтами рахунки.

Водночас банк зобов'язаний за зверненням клієнта врегулювати відповідно до законодавства України спірні питання, що виникають або пов'язані з касовими операціями.

Національний банк зобов'язує привести внутрішні положення (інструкції) банків по здійсненню касових операцій у відповідність до вимог Інструкції.

Питання виконання банками вищезазначених вимог з організації роботи з розмінною монетою, в тому числі і за скаргами, які надходять в НБУ, буде враховуватися при проведенні планових перевірок банків.

Нагадаємо, з 1 липня НБУ припинив карбування і випуск монет номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок. Докладніше про це ми писали тут>>

Джерело: ЮРЛІГА

Рубрика: Фінанси і банки/Банки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Банки»