• Посилання скопійовано

Нацбанк затвердив механізм резервування угод за валютними форвардами та ф’ючерсами

НБУ розробив та затвердив для банків механізм з формування резервів за валютними форвардними та ф’ючерсними угодами

Нацбанк затвердив механізм резервування угод за валютними форвардами та ф’ючерсами

Нацбанк повідомляє, що розробив та затвердив для банків механізм з формування резервів за валютними форвардними та ф’ючерсними угодами, який може бути задіяний в разі необхідності для забезпечення фінансової стабільності. Цей інструмент запобігає виникненню системних ризиків, пов’язаних з укладанням контрактів, змінною величиною яких є валютний курс або ціна банківського металу до валютного курсу.

Рішення про застосування цього механізму приймає Правління Національного банку. До появи відповідного окремого рішення Правління зазначені вимоги до резервування за форвардними та ф’ючерсними контрактами застосовуватись не будуть.

У разі використання механізму, резервування здійснюватиметься за усіма видами операцій за форвардними та ф’ючерсними контрактами з поставкою або без поставки базового активу, змінною величиною яких є валютний курс або ціна банківського металу до валютного курсу.

В такому випадку резерви формуватимуться у національній валюті, а зобов’язання щодо їх формування виникатиме з дня, наступного з дати укладення угоди, та діятиме до дня остаточного здійснення розрахунків за угодою або її розірвання включно. При цьому, ставка резервування буде незмінною на весь період дії контракту. Резервуванню підлягатимуть лише ті контракти, які було укладені після офіційного запровадження вимоги окремим рішенням Правління.

Поява нового механізму сприятиме уникненню ризиків накопичення валютних дисбалансів, які можуть виникати внаслідок укладання учасниками ринку контрактів за валютними форвардними та ф’ючерсними угодами, а також дозволить здійснювати одночасний контроль за дотриманням банками нормативів обов'язкового резервування та резервування за такими контрактами.

Відповідні кроки закріплені постановами НБУ від 16.10.2018 р. №107 та №108.

Постанови набрали чинності з 19.10.2018 р. Прийняття рішення про запровадження механізму потребує затвердження окремим нормативно-правовим актом, який має містити відповідні строки його вступу в дію.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/Банки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Банки»