• Посилання скопійовано

З 5 серпня рахунки будуть переводити на IBAN: як це вплине на клієнтів?

Нацбанк підготував пам’ятку для клієнтів банків у зв’язку із запровадженням в Україні міжнародного номера банківського рахунку IBAN

З 5 серпня рахунки будуть переводити на IBAN: як це вплине на клієнтів?

Національний банк України підготував пам’ятку для клієнтів банків у зв’язку із запровадженням в Україні міжнародного номера банківського рахунку IBAN.

Регулятор також рекомендував банкам ознайомити своїх клієнтів з цим документом.

Так, клієнти банків:

  • з 05 серпня 2019 року зможуть отримувати від банку інформацію про зміну діючого рахунку за стандартом IBAN для інформування своїх контрагентів та зазначення у розрахункових документах. 
    Водночас зміна діючого номера рахунку за стандартом IBAN не призводить до зміни положень договору (договору банківського рахунку/розрахунково-касового обслуговування/банківського вкладу тощо);
  •  з 05 серпня 2019 до 31 жовтня 2019 року у документах на переказ коштів можуть заповнювати реквізити "Код банку" та "Рахунок" у будь-яких варіаціях. 
    У документах на переказ коштів в реквізитах платника/отримувача можуть заповнювати як пару реквізитів (номер рахунку платника/отримувача та код банку платника/отримувача), так і номер рахунку платника/отримувача лише за стандартом IBAN. У разі заповнення номера рахунку платника/отримувача за стандартом IBAN у реквізиті "Код банку платника/отримувача" зазначатимуть нуль;
  • з 01 листопада 2019 року у реквізиті розрахункового документа "Рахунок" мають зазначати номер рахунку платника/отримувача тільки за стандартом IBAN.

Водночас, банки України:

- з 05 серпня 2019 року:

  • відкриватимуть рахунки (поточні, вкладні (депозитні), рахунки умовного зберігання (ескроу) відповідно до вимог стандарту IBAN;
  • забезпечуватимуть формування виписки за рахунком клієнта від дати відкриття рахунку та суми вхідного залишку за діючим рахунком до зміни рахунку за стандартом IBAN ("історія рахунку") з подальшим підтвердженням операцій на будь-яку дату після зміни діючого рахунку клієнта відповідно до стандарту IBAN;
  • виконуватимуть документи про арешт коштів/примусове списання/стягнення коштів незалежно від номера рахунку, зазначеного в цих документах (діючий рахунок до зміни за стандартом IBAN/за стандартом IBAN.

-  з 05 серпня 2019 до 31 жовтня 2019 року:

  • прийматимуть до виконання документи на переказ коштів/зараховуватимуть кошти на рахунок отримувача за реквізитами, варіації заповнення яких вибрав клієнт-платник;
  • повідомлятимуть контролюючі органи про зміну діючих рахунків клієнтів-суб’єктів господарювання за стандартом IBAN;
  • подадуть (без заяв клієнтів) до органів Пенсійного фонду України/органів соціального захисту населення перелік рахунків за стандартом IBAN.

Нагадаємо, що з 5 серпня 2019 року в Україні запроваджується міжнародний номер банківського рахунку IBAN, який складається з 29 літерно-цифрових символів.

З 1 листопада 2019 року застосування IBAN буде обов’язковим для клієнтів усіх банків України під час здійснення переказів коштів як у національній, так і в іноземних валютах, зокрема і транскордонних переказів. Тобто всі перекази з 1 листопада 2019 року будуть здійснюватися лише з використанням IBAN.

Від редакції:

По-перше, з 1 листопада за усним роз'ясненням НБУ всі банківські рахунки, як гривневі, так й в іноземній валюті, будуть переведені на IBAN.

По-друге, НБУ вже розробив проект щодо змін існуючих форм розрахункових документів, в т.ч. форми платіжного доручення. З неї виключать поля щодо кодів банку отримувача та платника. Про це ми писали тут

Як буде виглядати рахунок за IBAN дивиться у презентації від НБУ.

До цієї дати будуть діяти старі форми платіжних доручень. Але як їх потрібно буде заповнювати на практиці із зазначенням тільки рахунку IBAN, окремого роз'яснення від НБУ не було.  

Є тільки рекомендації НБУ, які наведено в новині: "У разі заповнення номера рахунку платника/отримувача за стандартом IBAN у реквізиті "Код банку платника/отримувача" зазначатимуть нуль". 

За усним роз'ясненням НБУ банки мають переглянути форми платіжних доручень в своїх системах з 5 серпня з метою надання можливості проставляти в полі щодо банківського рахунку 29 символів. Приклад заповнення платіжного доручення у перехідний період був презентований НБУ під час круглого столу з банками. З ним можна ознайомитися тут:

За проектом нові форми мають запрацювати з 1 листопада 2019 року. 

По-третє, як запровадження нових рахунків вплине на реквізити для сплати податків та ЄСВ ДФС ще не зазначала. Але на сайті Держказначейства з'явився відповідний наказ.

Згідно з наказом Держказначейства від 10.07.2019 р. №201 з 1 листопада аналітичні рахунки, відкриті у Держказначействі, будуть формуватися відповідно до Національного стандарту України «Фінансові операції. Правила формування міжнародного номера банківського рахунку (IBAN) в Україні (IBAN Registry:2009, NEQ). ДСТУ-Н 7167:2010», затвердженого наказом Державного комітету з питань технічного регулювання та споживчої політики від 11 жовтня 2010 року №454.»

По-четверте, вже затверджено наказу Мінфіну, розроблений ДФС, щодо повідомлення податківців до 31 жовтня про усі змінені рахунки за стандартом IBAN. Про це ми писали тут.

***

Читайте також:

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/Банки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Банки»