• Посилання скопійовано

НКЦПФР змінить вимоги до осіб, які провадять діяльність з управління активами пенсійних фондів

НКЦПФР (Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку) на своєму черговому засіданні схвалила рішення «Про затвердження змін до Положення про вимоги до осіб, що здійснюють професійну діяльність з управління активами інституційних інвесторів (діяльність з управління активами) щодо складу та структури активів недержавних пенсійних фондів, якими вони управляють» та «Про затвердження змін до Положення про порядок заміни особи, яка провадить діяльність з управління активами пенсійного фонду».

«Керуючись необхідністю внесення змін та доповнень до положень у зв’язку з набуттям чинності Закону України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи», яким внесено відповідні зміни до Закону України «Про недержавне пенсійне забезпечення», ми ставили собі на меті поліпшення державного регулювання та контролю в частині дотримання вимог законодавства особами, що здійснюють професійну діяльність з управління активами недержавних пенсійних фондів, щодо напрямів інвестування пенсійних активів та щодо розміру середньозваженого показника зміни чистої вартості одиниці пенсійних активів фонду», — зазначила Оксана Симоненко, начальник Управління спільного інвестування регулятору, яка очолювала групу творців документів.

За словами пані Симоненко, проект одного з регуляторних актів встановлює кількісні та якісні зміни вимог до осіб, які здійснюють професійну діяльність з управління активами інституційних інвесторів, щодо складу та структури активів недержавних пенсійних фондів, якими вони управляють. Такі зміни стосуються вимог до структури пенсійних активів при початковій, у межах вісімнадцяти місяців, діяльності осіб. Крім того, змінено відсотки та умови дозволених інвестицій пенсійних активів у банківську систему, іпотечні цінні папери, банківські метали та ін.

Іншим документом установлюється вимога до осіб, що здійснюють професійну діяльність з управління активами пенсійних фондів, в частині дотримання ними розміру середньозваженого показника зміни чистої вартості одиниці пенсійних активів фонду, при порушенні якої за ініціативою ради фонду провадиться дострокове розірвання договору про управління активами. Так, у разі зменшення протягом року більш як на 20 відсотків середньозваженого показника зміни чистої вартості одиниці пенсійних активів фонду та/або більш як на 10 відсотків середньозваженого показника зміни чистої вартості одиниці пенсійних активів накопичувальної системи пенсійного страхування; за пенсійними активами, які перебували в управлінні особи (осіб), що провадить (провадять) діяльність з управління активами пенсійного фонду, якщо таке зменшення не обумовлено об’єктивними змінами на фінансовому ринку, за ініціативою ради фонду провадиться дострокове розірвання договору про управління активами.

«Прийняття даних проектів регуляторних актів сприятиме підвищенню ефективності та прозорості діяльності компаній з управління активами пенсійних фондів, зниженню ризиків втрати та знецінення пенсійних активів, покращенню державного регулювання та контролю у цій сфері», — резюмує пані Симоненко.

З метою отримання коментарів громадськості та учасників ринку щодо текстів положень, найближчим часом проекти видозмінених регуляторних актів будуть опубліковані на сайті Комісії.

 

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»