• Посилання скопійовано

Щодо необхідності погодження набуття істотної участі у корпоративному інвестиційному фонді

Про порядок застосування пункту 373 частини другої статті 7 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» щодо необхідності погодження набуття істотної участі у корпоративному інвестиційному фонді

Відповідно до статті 7 Закону України «Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди)» корпоративний інвестиційний фонд — це інститут спільного інвестування, який створюється у формі відкритого акціонерного товариства і провадить тільки діяльність зі спільного інвестування.

Абзацом 1 частини 5 статті 9 Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» (далі — Закон) передбачено, що юридична чи фізична особа, яка має намір набути істотної участі у фінансовій установі або збільшити її таким чином, що зазначена особа буде прямо чи опосередковано володіти або контролювати 10, 25, 50 і 75 відсотків статутного (складеного) капіталу такої фінансової установи чи права голосу придбаних акцій (часток) в органах фінансової установи, зобов’язана отримати письмове погодження органу, який здійснює державне регулювання ринків фінансових послуг, якщо інше не передбачено законами з питань регулювання окремих ринків фінансових послуг.

Відповідно до частини 1 статті 21 Закону державне регулювання ринків фінансових послуг здійснюється, зокрема, Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку — щодо ринків цінних паперів та похідних цінних паперів (деривативів).

При цьому згідно з пунктом 37-3 частини 2 статті 7 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку відповідно до покладених на неї завдань погоджує відповідно до Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» в установленому нею порядку набуття юридичною чи фізичною особою істотної участі у професійному учаснику фондового ринку або збільшення її таким чином, що зазначена особа буде прямо чи опосередковано володіти або контролювати 10, 25, 50 і 75 відсотків статутного (складеного) капіталу такого учасника чи права голосу придбаних акцій (часток) в органах управління професійного учасника фондового ринку.

Абзацом 5 частини 2 статті 2 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» встановлено, що професійними учасниками фондового ринку є юридичні особи, які на підставі ліцензії, виданої Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку, провадять на фондовому ринку професійну діяльність, види якої визначено законами України.

Виключний перелік видів професійної діяльності на фондовому ринку встановлено Законом України «Про цінні папери та фондовий ринок».

Таким чином, згідно з пунктом 37-3 частини 2 статті 7 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку погоджує набуття юридичною чи фізичною особою істотної участі або збільшення її таким чином, що зазначена особа буде прямо чи опосередковано володіти або контролювати 10, 25, 50 і 75 відсотків статутного (складеного) капіталу чи права голосу придбаних акцій (часток) в органах управління професійного учасника фондового ринку.

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»