• Посилання скопійовано

Декларування валюти нерезидентом при в’їзді до України

Нерезидент двічі ввозив валютні цінності протягом року. Має на руках дві ввізні декларації. Згідно з останніми змінами він має право вивезти таку суму валюти, яка не перевищує суму ввезеного згідно з митною декларацією. Чи враховується в такому разі сума з однієї ввізної декларації, чи підсумовуються обидві?

Відповідно до частини 3 статті 197 Митного кодексу України від 13.03.2012 р. №4495-VI (зі змінами) обмеження щодо ввезення на митну територію України та вивезення за межі митної території України валютних цінностей, а також порядок переміщення їх через митний кордон України, у тому числі особливості декларування валютних цінностей (зокрема, визначення граничних сум валютних цінностей, які підлягають письмовому або усному декларуванню), можуть встановлюватися Національним банком України.
Порядок вивезення за межі України готівки визначено главою 2 Інструкції про переміщення готівки і банківських металів через митний кордон України, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 27.05.2008 р. №148, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 11.06.2008 р. за №520/15211, зі змінами (далі — Інструкція).
Зокрема, пунктом 4 цієї глави Інструкції встановлено: «Фізична особа ? нерезидент має право вивозити за межі України готівку в сумі, що перевищує в еквіваленті 10000 євро, якщо сума готівки, що вивозиться, не перевищує суми готівки, письмово задекларованої цією особою митному органу при ввезенні до України. Вивезення готівки у такому випадку здійснюється за умови її письмового декларування митному органу в повному обсязі».
Тобто вивезення готівки, ввезеної громадянином-нерезидентом кілька разів, Інструкцією не передбачено.
Довідково:
1. Статтею 12 Декрету Кабінету Міністрів України від 19.02.93 р. №15-93 «Про систему валютного регулювання і валютного контролю», зі змінами (далі — Декрет), встановлено, що:
валютні операції за участю резидентів і нерезидентів підлягають валютному контролю;
органи, що здійснюють валютний контроль, мають право вимагати й одержувати від резидентів і нерезидентів повну інформацію про здійснення ними валютних операцій.
2. Згідно з пунктом 2 статті 1 Декрету до валютних операцій, зокрема, відносяться операції, пов’язані з:
переходом права власності на валютні цінності, за винятком операцій, що здійснюються між резидентами у валюті України;
ввезенням, переказуванням і пересиланням на територію України та вивезенням, переказуванням і пересиланням за її межі валютних цінностей.
3. Державні органи, які здійснюють валютний контроль, зазначено у статті 13 Декрету. До цих органів належить і Держмитслужба України — центральний орган виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері державної митної справи.

Джерело: ДМСУ

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»