• Посилання скопійовано

Нацбанк запроваджує аутсорсинг в сфері грошового обігу

Національний банк видаватиме юридичним особам ліцензії на здійснення послуг з інкасації. Для отримання такої ліцензії юрособа зобов’язана буде виконати низку вимог

Нацбанк запроваджує аутсорсинг в сфері грошового обігу

Про це йдеться в постанові Правління Національного банку України від 24 грудня 2015 року № 926 "Про затвердження Положення про порядок видачі юридичним особам ліцензій на надання банкам послуг з інкасації" (далі – Постанова № 926), що набирає чинності з 01 січня 2016 року.

Крім того, відповідні зміни вносяться до Інструкції з організації інкасації коштів та перевезення валютних цінностей у банківських установах в Україні (постанова Правління Національного банку України від 23.12.2015 року № 922).

Таке рішення зумовлене необхідністю оптимізації процесів готівкового обігу з урахуванням сучасного світового досвіду, який передбачає можливість залучення спеціалізованих компаній (Сash-in-Tranzit компаній або СІТ-компаній) до процесів аутсорсингу в сфері готівкового обігу, зокрема надання банкам послуг з інкасації готівки.

Як зауважив директор Департаменту грошового обігу Національного банку України Віктор Зайвенко, досвід провідних європейських країн свідчить про успішну роботу СІТ-компаній в аутсорсингу з питань інкасації та перевезення готівки.

"СІТ-компанії безпосередньо працюють з банками та їх клієнтами, повністю забезпечуючи їх потребу в готівці. Разом з тим, завдяки концентрації готівкових потоків та оптимізації операційних процесів очікується зменшення витрат, пов’язаних з обігом готівки. Великі банки і торгові мережі, які мають справу із значними оборотами готівки, зацікавлені у використанні послуги професійних компаній у сфері інкасації, перевезень, а також логістики готівкових грошових коштів, – сказав Віктор Зайвенко. – Насамперед і це доведено часом виведення вищезазначеної діяльності за межі банку дає економію коштів у сфері капітальних вкладень, страхування, трудових ресурсів та необхідного матеріально-технічного забезпечення".

За його словами, реалізація норм Постанови № 926 сприятиме покращенню фінансового клімату для банків, оскільки дасть змогу спрямувати на капіталізацію кошти, вивільнені в результаті скорочення витрат банків на забезпеченням логістики грошових потоків та створення для цього безпечних умов.

Він додав, що на СІТ-компанії також перекладаються ризики в роботі персоналу з готівкою та ціла група ризиків, пов’язаних з транспортуванням готівки.

"Запровадження аутсорсингу в сфері грошового обігу сприятиме розширенню конкурентно-спроможного середовища та упорядкування тарифів на надання послуг у цій сфері, зменшенню фінансового навантаження на банки, посиленню захисту цінностей, що інкасуються та перевозяться. Крім того, ми очікуємо, що на ринку готівкового обігу України з’являться нові види послуг європейської якості, які сприятимуть активізації інвестиційної діяльності", – пояснив Віктор Зайвенко.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»