• Посилання скопійовано

Е-ліцензія може бути підставою для купівлі іноземної валюти

Нацбанк роз'яснив особливості перерахування валюти за кордон на підставі індивідуальних ліцензій в електронній формі, що видаються НБУ фізичним особам

Е-ліцензія може бути підставою для купівлі іноземної валюти

Нагадаємо, що постановою від 15.06.2017 р. №54 з 3 липня 2017 року Нацбанк запровадив видачу українцям валютних ліцензій в електронній формі, що мало б полегшити та прискорити проведення фізособами відповідних валютних операцій. Про це ми повідомляли тут>>

У листі від 13.07.2017 р. №40-0005/48633 Нацбанк роз'яснив особливості застосування окремих вимог  Положення про функціонування автоматизованої інформаційної системи НБУ "Реєстр індивідуальних ліцензій на здійснення фізичними особами валютних операцій", та проведення операцій на підставі таких е-ліцензій.

 

Подання до НБУ заяви про видачу е-ліцензії

Фізособа (заявник) для одержання е-ліцензії має звернутися в уповноважений банк, в якому вона (він) має відкритий власний рахунок, та подати, зокрема, заяву до Нацбанку про видачу е-ліцензії.

Оригінали документів, зазначені у п. 6 розділу II Положення, можуть подаватися до уповноваженого банку як паперові документи та/або у вигляді електронних документів.

Заява про видачу е-ліцензії у вигляді електронного документа повинна бути підписана фізичною особою (заявником) ЕЦП, прирівняним до власноручного підпису відповідно до Закону "Про електронний цифровий підпис".

Тобто заява до НБУ про видачу е-ліцензії може подаватися до уповноваженого банку або у вигляді паперового документа, що засвідчується підписом фізичної особи (заявника), або у вигляді електронного документа, що має бути підписаний фізичною особою (заявником) ЕЦП.

 

Оформлення фізособою заяви про купівлю іналюти на підставі е-ліцензії та відповідного платіжного доручення в іноземній валюті

Відповідно до Положення 281 власник індивідуальної ліцензії (дозволу) НБУ на здійснення валютної операції має право купувати іноземну валюту за гривні та/або обмінювати іноземну валюту з метою виконання зобов'язань за цією операцією на підставі індивідуальної ліцензії та документів, передбачених умовами видачі цієї ліцензії, крім випадків, якщо нормативно-правовим актом Нацбанку, відповідно до якого видана ця ліцензія, таку купівлю (обмін) заборонено.

Положення №54, яке регулює видачу е-ліцензій, такої заборони не містить. Отже е-ліцензія може бути підставою для купівлі іноземної валюти.

Порядок оформлення та подання клієнтами до уповноважених банків заяв про купівлю іноземної валюти визначено розділом IV Положення №281.

Серед обов'язкових реквізитів, які повинна мати заява про купівлю іноземної валюти, має бути підстава для купівлі іноземної валюти - посилання на документи, які відповідно до нормативно-правових актів НБУ з питань торгівлі іноземною валютою є підставою для купівлі іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку України.

Допускається за можливе в полі цього реквізиту наводити значення - "індивідуальна ліцензія Національного банку України в електронній формі", "е-ліцензія Національного банку України" або інше аналогічне значення. Тобто дозволяється подавати до уповноваженого банку заяву на купівлю іноземної валюти без зазначення в ній конкретного номера е-ліцензії та дати її видачі.

Аналогічним чином можуть бути застосовані відповідні норми Положення №216 в частині оформлення реквізиту "Призначення платежу" платіжного доручення в іноземній валюті, що подається фізичною особою для проведення операцій на підставі е-ліцензії.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»