• Посилання скопійовано

Нацбанк про причини коливання курсу гривні у січні

Заступник Голови НБУ Олег Чурій прокоментував ситуацію з курсом гривні, яка виникла у січні на валютному ринку

Нацбанк про причини коливання курсу гривні у січні

Після переходу України на плаваючий обмінний курс гривні у 2015 році на валютному ринку спостерігається певна сезонність, - йдеться у повідомленні на офіційному сайті НБУ.

Вже третій рік поспіль у перші місяці року зростає попит на валюту, зокрема з боку імпортерів, які формують запаси товарів на новий рік, і водночас знижуються її надходження, зокрема з боку аграріїв, які зазвичай протягом року забезпечують близько половини пропозиції валюти на міжбанківському ринку. Як наслідок, на початку кожного року тимчасово посилюється девальваційний тиску на курс гривні.

Ці сезонні фактори є ключовою причиною посилення коливань курсу гривні на міжбанківському валютному ринку і з початку січня цього року. Сезонний спад ділової активності, переважно в аграрному секторі, спричиняє скорочення надходжень валютної виручки від експорту продовольчих товарів, у той час як на ринку є підвищений попит на валюту з боку імпортерів.

Для пом’якшення впливу цих чинників НБУ продовжує зберігати присутність на міжбанківському валютному ринку. З початку поточного року НБУ здійснив продаж іноземної валюти на суму 53.5 млн. дол. США, щоб запобігти надмірним коливанням обмінного курсу гривні. Нацбанк має достатньо ресурсів і для подальшого згладжування надмірних коливань на валютному ринку у разі потреби – міжнародні резерви становили 18.8 млрд. дол. США на початок січня.

Разом з тим НБУ підкреслює, що дія тимчасових факторів на початку року може бути нівельована протягом решти року завдяки сприятливому впливу фундаментальних факторів, у тому числі зовнішньої цінової кон’юнктури для товарів вітчизняного експорту, як це було у 2017 році. Так, минулий рік Україна завершила з обмінним курсом на рівні, який приблизно дорівнював курсу на початок року, - курс гривні девальвував за минулий рік лише на 3% попри окремі періоди посилених коливань.

***

Читайте також:

Усі новини на тему>>

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»