• Посилання скопійовано

Нові 20 грн: Нацбанк оновив дизайн та удосконалив систему захисту банкноти

Національний банк презентував оновлену банкноту номіналом 20 гривень зразка 2018 року з оновленим дизайном та удосконаленою системою захисту. Нову банкноту буде введено в обіг 25 вересня 2018 року

Нові 20 грн: Нацбанк оновив дизайн та удосконалив систему захисту банкноти

Директор Департаменту грошового обігу НБУ Віктор Зайвенко під час презентації наголосив, що, оновлюючи дизайн та удосконалюючи захист банкнот гривні, Національний банк прагне до підвищення їх надійності.

Згідно з міжнародними стандартами грошові знаки потрібно оновлювати з певною періодичністю, щоб мінімізувати або зовсім унеможливити спроби шахраїв підробити банкноти.

Нову банкноту номіналом 20 гривень буде введено в обіг 25 вересня 2018 року.

Оновлена банкнота номіналом 20 гривень зразка 2018 року є законним платіжним засобом на території України та обов’язкова до приймання за її номінальною вартістю всіма фізичними та юридичними особами без будь-яких обмежень на всій території України.

«Це – третя банкнота в новому банкнотному ряді національної валюти. Вона продовжує оновлення номінального ряду банкнот попереднього зразка, розпочате Національним банком у 2014 році для підвищення надійності гривні», – зазначив Віктор Зайвенко.

За його словами, першочергово Національний банк планує виготовити та ввести в готівковий обіг близько 5 млн штук оновлених банкнот номіналом 20 гривень для подальшого розподілу між банками України, які в свою чергу забезпечать новими банкнотами українців.

Станом на початок липня цього року кількість банкнот номіналом 20 гривень в обігу становила майже 127 млн штук (близько 4,4% від загальної кількості банкнот у готівковому обігу).

Віктор Зайвенко звернув увагу присутніх, що банкноти зразка 2003 та 2018 років перебуватимуть в обігу одночасно.

Після введення в обіг нових 20-гривневих банкнот громадянам не потрібно буде обмінювати банкноти попереднього зразка на нові.

Новими банкнотами Національний банк заміщуватиме зношені та пошкоджені 20-гривневі банкноти зразка 2003 року.

«Національний банк контролює процес вилучення з обігу зношених банкнот і замінює їх новими. Заміщення зношених банкнот новими – це процес, що відбувається постійно і не завдає незручностей громадянам», – пояснив він.

Загалом у зв’язку з фізичним зношенням банкнот гривні Національний банк щороку вилучає близько 800 млн штук банкнот усіх номіналів. Майже половину з них становлять саме банкноти низьких номіналів від 1 до 20 гривень. Наприклад, минулого року Національний банк вилучив з обігу зношених та значно зношених банкнот загальною кількістю 749 млн штук на суму 48 млрд гривень, у тому числі  банкнот номіналом 20 гривень – 72 млн штук на суму майже 1,5 млрд гривень. Це – майже 10% від загальної кількості вилучених з обігу зношених та значно зношених банкнот.

«Працюючи над створенням нового номінального ряду банкнот, Національний банк застосовував сучасні та інноваційні технології як у дизайні, так і в системі захисту. Ми переконані, що українці з прихильністю поставляться до оновленої 20-гривневої банкноти і їм сподобається нове покоління банкнот національної грошової одиниці», – підсумував директор Департаменту грошового обігу Національного банку України Віктор Зайвенко.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»