• Посилання скопійовано

Нацбанк планує змінити правила використання електронних грошей

Національний банк продовжує адаптувати порядок використання електронних грошей до європейських норм

Нацбанк планує змінити правила використання електронних грошей

З метою гармонізації національного законодавства із законодавством Європейського Союзу, Національний банк України пропонує оновити порядок здійснення операцій з електронними грошима.

Зокрема, регулятор пропонує запровадити ідентифікацію, верифікацію користувачів електронних грошей та вимоги щодо супроводження операції з використанням електронних грошей інформацією про платника та отримувача з метою здійснення емітентом заходів щодо запобігання легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення, а також умови за яких ідентифікація не здійснюється (такі вимоги передбачені Регламентом (ЄС) 2015/847 (про інформацію, що супроводжує грошові перекази) та Директивою (ЄС) 2015/849 (про запобігання використанню фінансової системи для цілей відмивання грошей або фінансування тероризму).

Крім того,  з метою мінімізації ризиків щодо неправомірного використання електронних грошей пропонується:

  • визначити порядок використання «електронних гаманців»;
  • посилити вимоги щодо контролю емітента за діяльністю комерційних агентів, зокрема, зобов’язати агента відкривати в емітента окремий поточний рахунок для здійснення агентської діяльності та не передавати свої повноваження за агентським договором іншим суб’єктам господарювання і фізичним особам.

Відповідні норми містить проєкт постанови Правління Національного банку України «Про затвердження Змін до Положення про електронні гроші в Україні» (далі – Проєкт), що пропонується для громадського обговорення.

Аналіз регуляторного впливу Проєкту.

Зауваження та пропозиції до Проєкту приймаються до 10 лютого 2020 року на поштову та електронні адреси Національного банку України.

Поштова адреса: 01601, м. Київ, вул. Інститутська, 9, Національний банк України, Департамент платіжних систем та інноваційного розвитку.

Електронна адреса: 22SPRA@U1H0; nbu@bank.gov.ua.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»