• Посилання скопійовано

Верховний суд дозволив українцям оскаржувати збільшення кредитних ставок

Судова палата у цивільних справах Верховного суду прийняла на користь фізособи постанову щодо спору про одностороннє підвищення кредитної ставки між Укрсоцбанком і клієнтом севастопольського відділення фінустанови

Як уточнюється, Укрсоцбанк  ще в 2008 році підняв відсотки за споживчим кредитом з 12 до 13,5% річних і відправив на домашню адресу позичальника поштове повідомлення з цього приводу. Кредитор вирішив, що цього достатньо, і не наполіг на підписанні додаткової угоди. Проте клієнт подав позов і заявив в суді, що нічого не знав про лист банку, а підпис на поштовій відомості не його, а третьої особи. Збільшення ж своїх щомісячних платежів він пояснив судді просто: прагненням якомога швидше погасити позику.
У результаті Верховний суд став на сторону позичальника і визнав незаконним підвищення процентної ставки по кредиту без згоди позичальника, а також зобов'язав Укрсоцбанк перерахувати підвищені кредитні платежі і врахувати їх в рахунок погашення позики.
Як зазначається, одразу після появи вказаної постанови юристи пояснили, що судитися аналогічний чином з банком варто лише клієнтам, які не підписали з фінустановою додаткової угоди. Але пізніше все-таки знайшли у вітчизняному законодавстві лазівку, яка дозволяє розраховувати на аналогічне рішення суду всім позичальникам.
Так, ст.233 Цивільного кодексу дозволяє громадянину довести, що його примусили до підписання нового договору "під впливом важких обставин". А ці "обставини" можна знайти практично у всіх стандартних кредитних договорах: у разі відмови платити підвищену ставку банк може зажадати від клієнта одразу погасити всю решту від суми позики.

Рубрика: Фінанси і банки/Страхування

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Страхування»