• Посилання скопійовано

Порядок отримання резидентами кредитів і позик в інвалюті від нерезидентів зазнав змін

Постанова НБУ від 15.06.2012 р. №246 р. «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України»

З метою вдосконалення нормативно-правових актів Нацбанк постановою від 15.06.2012 N 246 вніс зміни до Положення про порядок отримання резидентами кредитів, позик в іноземній валюті від нерезидентів і надання резидентами позик в іноземній валюті нерезидентам, якими, зокрема, передбачено, що  резиденти-постачальники (юридичні особи, фізичні особи та фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності) зобов'язані зареєструвати договори, які передбачають виконання резидентами боргових зобов'язань перед нерезидентами за залученими від нерезидентів кредитами, позиками в іноземній валюті (далі - договір) у Нацбанку до фактичного одержання кредиту.

Так, реєстрація договорів, укладених резидентами-позичальниками, що не є банками, здійснюється територіальним управлінням Нацбанку за місцезнаходженням обслуговуючого банку.

Для реєстрації договору (реєстрації змін до договору) резидент-позичальник зобов'язаний подати до обслуговуючого банку на паперовому носії повідомлення про договір (повідомлення про зміни до договору) та договір (разом з іншими додатковими угодами/договорами, документами, які стосуються реалізації договору та здійснення валютних операцій за договором).

Документи, які складені іноземною мовою, подаються резидентом-позичальником разом з їх перекладом на українську мову, засвідченим підписом перекладача (справжність підпису перекладача засвідчується нотаріально) або нотаріусом (не потребують перекладу документи, складені російською мовою або текст яких викладено одночасно іноземною та українською/російською мовами).

Разом із пакетом документів, що подається для реєстрації договору, подається копія платіжного документа про сплату коштів за надання Нацбанком послуг з реєстрації договору відповідно до нормативно-правових актів Нацбанку, що визначають перелік послуг і тарифи за їх надання.  

Також внесено зміни до Положення про порядок видачі індивідуальних ліцензій на переказування іноземної валюти за межі України для оплати банківських металів та проведення окремих валютних операцій, та до того ж встановлено, що реєстраційні свідоцтва, індивідуальні ліцензії НБУ на одержання резидентом кредиту, позики в інвалюті від іноземного кредитора, надані резидентам-позичальникам до дати набрання чинності цією постановою, залишаються діючими.

Постанова зареєстрована в Міністерстві юстиції 09 липня 2012 р. за N 1138/21450 та набирає чинності з дня її офіційного опублікування, крім змін, що вносяться до Положення про порядок отримання резидентами кредитів, позик в іноземній валюті від нерезидентів і надання резидентами позик в іноземній валюті нерезидентам, які набирають чинності через 4 місяці після державної реєстрації в Міністерстві юстиції.

Рубрика: Фінанси і банки/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»