• Посилання скопійовано

Янукович підписав скандальний закон про депозитарну систему

Президент України Віктор Янукович підписав закон “Про депозитарну систему України”, згідно з яким у країні створюється єдиний центральний депозитарій і єдиний розрахунковий центр, які в перші роки будуть підконтрольні державі і Нацбанку України (НБУ)

Згідно з інформацією, що з’явилася на сайті Верховної Ради в понеділок, це сталося 22 вересня – через 15 днів після підписання закону спікером Ради.
Водночас текст підписаного документа поки відсутній.

Як повідомлялося, парламент на початку вересня намагався проголосувати за усунення неузгодженості в тексті закону, однак для цього йому не вистачило двох голосів при необхідному мінімумі 226.

Після внесення цього питання спікером Володимиром Литвиним депутат Станіслав Аржевітін виступив проти, заявивши, що фактично в проголосованому 6 липня законі намагаються замінити цілі абзаци.

“Чи може бути неузгодженістю, коли ми прийняли з вами в залі, що статутний капітал розрахункового центру повинен становити не менше 100 млн грн. В поправці пишеться 120 млн.

Наступне. Коли ми говоримо, що держава повинна бути власником центрального депозитарію не менш як на 50%, це ми в залі прийняли, тепер пропонується не менше 25%”, – навів приклади усунення неузгодженостей народний депутат.

“Це фактично нова редакція законопроекту, а не неточності та неузгодженості”, – підсумував С.Аржевітін.

Необхідність усунення неузгодженостей була викликана тим, що в процесі голосування за закон 6 липня головуючий на засіданні Верховної Ради Адам Мартинюк перервав спробу глави Ради НБУ Ігоря Прасолова, який представляв документ, внести кілька сторінок правок, і поставив на голосування неправлений текст.

Накласти вето на прийнятий закон “Про депозитарну систему”, що централізує облікову та розрахункову функцію в підконтрольних державі установах, запропонували провідні фондові біржі та деякі їх члени, а також міжнародні фінансові організації.

Проти документа виступили також міжнародні платіжні системи, тому що за підсумками другого читання закон надає Нацбанку право відстежувати діяльність платіжних систем, проводити їх моніторинг, а також при необхідності давати вказівки і рекомендації та застосовувати заходи впливу від штрафів до повної заборони роботи (паралельно в Раді розглядався і був прийнятий у першому читанні 5 липня профільний законопроект про функціонування платіжних систем і розвитку безготівкових розрахунків №10656).

Водночас закон “Про депозитарну систему” підтримали Асоціація “Українські фондові торговці” (АУФТ), що має статус саморегулюючої організації (СРО), і Незалежна асоціація банків України (НАБУ).

Джерело: Інтерфакс-Україна

Рубрика: Фінанси і банки/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»