• Посилання скопійовано

Нацбанк посилює вимоги до аудиторських фірм

НБУ вніс зміни до Положення про порядок ведення Реєстру аудиторських фірм, які мають право на проведення аудиторських перевірок банків

Нацбанк посилює вимоги до аудиторських фірм

Правлінням Національного банку 14 грудня 2015 року прийнято постанову № 884 "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України з питань аудиту банків".

Зазначеною постановою затверджено зміни до Положення про порядок ведення Реєстру аудиторських фірм, які мають право на проведення аудиторських перевірок банків. Зокрема, зміни передбачають обов’язкове надання аудиторською фірмою для включення до зазначеного реєстру копій сертифікатів (свідоцтв), що підтверджують кваліфікацію у сфері міжнародних стандартів фінансової звітності (МСФЗ) працівників аудиторської фірми, що здійснюють аудит банку.

Крім того, розширено підстави для прийняття Національним банком рішення про виключення аудиторської фірми з реєстру, зокрема:

• невідповідність вимогам Положення, у тому числі щодо кваліфікації працівників аудиторської фірми та відсутність мінімальної кількості аудиторів банків (не менше двох на постійній основі);

• відсутність проведення аудиторських перевірок банків протягом останніх двох років;

• отримання інформації від Аудиторської палати України та органів державної влади про порушення аудиторською фірмою вимог законодавства України;

• недотримання аудиторською фірмою вимог щодо незалежності (стосовно перевірки банку).

Також встановлено додатковий обов’язок подання банком до регулятора звіту аудитора в разі проведення аудиту банку, наприклад у разі перевірки:

• проміжної (квартальної) звітності банку;

• окремих питань діяльності банку;

• банку на вимогу міжнародних організацій, установ або інвесторів;

• банку за іншими стандартами обліку та звітності тощо.

Затвердження відповідних змін до нормативно-правових актів Національного банку України з питань зовнішнього аудиту здійснюється з метою забезпечення підвищення якості надання аудиторських послуг банкам та належної відповідальності аудиторських фірм за надання таких послуг.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»