• Посилання скопійовано

В Україні зростає популярність безготівкових розрахунків

За підсумками II кварталу 2016 року частка безготівкових розрахунків у загальному обсязі операцій із платіжними картками в Україні продовжила зростати. Цей показник збільшився до 34,9% порівняно з 34,7% у I кварталі цього року

В Україні зростає популярність безготівкових розрахунків

За повідомленням НБУ загальні показники розвитку платіжних систем та платіжної інфраструктури за ІІ квартал 2016 року є такими:

-       здійснено 427 млн безготівкових операцій із платіжними картками на загальну суму 132,9 млрд. грн., що на 17,6 млрд. грн. більше порівняно з І кварталом цього року;

-       частка безготівкових розрахунків у загальному обсязі операцій із використанням платіжних карток становить 34,95%;

-       частка безготівкових операцій в межах платіжної системи Visa становила 33,8%, MasterCard - 36%; інших платіжних систем – всього 2,8%.

Найпопулярнішими серед безготівкових операцій з платіжними картками у ІІ  кварталі 2016 року були перекази з картки на картку  – 50,17%. На розрахунки в роздрібній торговельно-сервісній мережі припадало 35,97% усіх безготівкових операцій. Частка операцій з оплати товарів і послуг із використанням мережі Інтернет становила 11,03%, а з використанням банкоматів та терміналів самообслуговування – 2,83%.

На українському платіжному ринку частки платіжних систем за обсягами видаткових операцій із використанням платіжних карток розподілилися таким чином:

·         61,3% –  MasterCard;

·         38,1% – Vіsa;

·         0,6% – інші платіжні системи.

За підсумками ІІ кварталу 2016 року в Україні нараховувалося 41,3 млн. держателів платіжних карток,  в обігу перебувало 57,5 млн. платіжних карток, з яких 30,9 млн. є активними (53,7%). Разом з тим кількість активних платіжних карток  зросла на 166 тис. порівняно з І кварталом цього року. Згідно зі статистичними даними на кінець ІІ кварталу 2016 року в Україні нараховувалося:

·         33 628 банкоматів;

·         198 381 термінал, із них понад 179 тис. торговельних та майже 19 тис.  банківських терміналів;

·         128 062 підприємства торгівлі та сфери послуг з обладнаними POS-терміналами.

Лідерами серед банків за кількістю платіжних карток та інфраструктури їх обслуговування залишаються ПАТ КБ “Приватбанкˮ, АТ “Ощадбанкˮ та АТ “Райффайзен Банк Авальˮ.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»