• Посилання скопійовано

Зареєстровано законопроект про створення Кредитного реєстру

Кабмін вніс до Верховної Ради на розгляд законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо створення та ведення Кредитного реєстру Національного банку України

Зареєстровано законопроект про створення Кредитного реєстру

15 вересня 2017 року В. Гройсман зареєстрував в Верховній Раді законопроект №7114 "Про внесення змін до деяких законів України щодо створення та ведення Кредитного реєстру Національного банку України".

Законопроект має на меті зменшення рівня кредитного ризику, забезпечення безпеки банківських операцій, підвищення надійності й стабільності банківської системи з метою захисту інтересів вкладників й інших кредиторів банку. Задля цього вносяться відповідні зміни до Законів “Про Національний банк України”, “Про банки і банківську діяльність”, “Про  систему гарантування вкладів фізичних осіб” та “Про організацію формування та обігу кредитних історій”.

Законопроектом передбачається надати Нацбанку повноваження щодо створення та ведення Кредитного реєстру, які включають:

  • отримання від банків та Фонду гарантування вкладів фізичних осіб для цілей ведення Кредитного реєстру визначеної законопроектом інформації щодо юридичної або фізичної особи – сторони кредитної операції;
  • використання Національним банком України інформації з Кредитного реєстру для цілей  банківського регулювання та нагляду, а також управління банками кредитним ризиком; 
  • надання банкам та бюро кредитних історій визначеної законопроектом інформації з Кредитного реєстру;
  • встановлення розміру заборгованості позичальника перед банком, за умови перевищення якого банк зобов’язаний подати до Кредитного реєстру інформацію про здійснені ним кредитні операції з таким клієнтом або має право отримати інформацію про кредитні операції з Кредитного реєстру.

Водночас на банки  покладаються обов’язки: 

  • щодо надання інформації до Кредитного реєстру (цей обов’язок встановлюється також для Фонду гарантування вкладів фізичних осіб в частині надання інформації про кредитні операції банків, які виводяться ним з ринку); 
  • використання інформації, отриманої з Кредитного реєстру, для оцінки кредитного ризику за кредитними операціями;
  • повідомлення клієнта про те, що інформація про нього надаватиметься до Кредитного реєстру.

Своєю черго., позичальнику-клієнту банка надається право доступу до інформації про себе, яка міститься в Кредитному реєстрі,  та право вимагати внесення змін до такої інформації у разі незгоди з її змістом.

Також законопроектом вирішується питання щодо правових підстав для розкриття Нацбанком України інформації з Кредитного реєстру, яка надається банкам і бюро кредитних історій та містить банківською таємницею.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Верховна Рада України

Рубрика: Фінанси і банки/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»