• Посилання скопійовано

Мінімальне обмеження для оплати лікарняних і декретних діє для страхового стажу менше 182 к.д.

Фонд соцстраху вважає, що на момент настання страхового випадку сумарно у 12-місячному періоді, що передує страховому випадку, шестимісячний страховий стаж має дорівнювати 182 к.д.

Мінімальне обмеження для оплати лікарняних і декретних діє для страхового стажу менше 182 к.д.

Які обмеження встановлені з 01.01.2015 р.

Відповідно до частини 4 статті 19 Закону України від 23.09.1999 р. № 1105 застраховані особи, які протягом дванадцяти місяців перед настанням страхового випадку за даними Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, мають страховий стаж менше шести місяців, мають право на матеріальне забезпечення відповідно до цього Закону в таких розмірах:

1) допомога з тимчасової непрацездатності - виходячи з нарахованої заробітної плати, з якої сплачуються страхові внески, але в розрахунку на місяць не вище за розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом у місяці настання страхового випадку;

2) допомога по вагітності та пологах - виходячи з нарахованої заробітної плати, з якої сплачуються страхові внески, але в розрахунку на місяць не вище двократного розміру мінімальної заробітної плати та не менше за розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом у місяці настання страхового випадку.

Що сталось?

Усі останні 6-7 місяців 2015 року виникало питання, як визначити правильно 6 місяців страхового стажу для застосування (або не застосування) мінімальних обмежень в оплаті лікарняних і декретних?

Вивчаючи норми п. 3 ст. 21 Закону № 1105, ми приходили до висновків, що це мають бути 6 ПОВНИХ місяців страхового стажу працівника за останні 12 місяців.

Проте Фонд соціального страхування у листі від 13.05.2015 р. № 01-28-09-594 рекомендує визначати щестимісячний страховий стаж так: на момент настання страхового випадку сумарно у 12-місячному періоді, що передуються страховому випадку, шестимісячний страховий стаж має дорівнювати 182 к.д.

Отже, виходячи з наведених роз’яснень бухгалтеру достатньо скористатися довідками ОК-5 або ОК-7-з працівників і визначити сумарно 182 к.д за останні 12 місяців перед настанням страхового випадку, щоб розуміти чи буде діяти мінімальне обмеження для оплати лікарняного чи декретного.

Насамкінець нагадуємо, що відсоток страхового стажу для оплати лікарняних (50-60-70-100) НЕ ДІЄ для мінімальних обмежень оплати лікарняних.

Тетяна Мойсеєнко

Джерело: Dominanta

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»