• Посилання скопійовано

Мінсоцполітики про застосування законодавства з оплати праці

Мінсоцполітики роз’яснило, як надавати та оплачувати вільні від роботи дні працівникам, які поєднують роботу із навчанням

Мінсоцполітики про застосування законодавства з оплати праці

Міністерство соціальної політики України в листі від 07.04.2015 № 372/13/84-15 роз’яснило, як надавати та оплачувати вільні від роботи дні працівникам, які поєднують роботу із навчанням, та чи індексується заробітна плата працівників після відпустки для догляду за дитиною, у разі переведення на інше підприємство тощо.

Щодо надання та оплати вільних від роботи днів працівникам, що навчаються у школі

Відповідно до статті 209 Кодексу законів про працю України (КЗпП) працівникам, які успішно навчаються в середніх загальноосвітніх вечірніх (змінних) школах, класах, групах з очною, заочною формами навчання при загальноосвітніх школах, на період навчального року встановлюється скорочений робочий тиждень на один робочий день або на відповідну йому кількість робочих годин (при скороченні робочого дня протягом тижня). Такі особи звільняються від роботи протягом навчального року не більш як на 36 робочих днів при шестиденному робочому тижні або на відповідну їм кількість робочих годин. При п’ятиденному робочому тижні кількість вільних від роботи днів змінюється залежно від тривалості робочої зміни при збереженні кількості вільних від роботи годин.

Роботодавець зобов’язаний встановити працівнику скорочений робочий час за умови подання працівником заяви та довідки навчального закладу, з якої можна зробити висновок про успішність навчання та період навчального року.

Питання вибору виду скороченого робочого часу (скорочення робочого тижня чи відповідне скорочення робочих годин) та конкретний вільний від роботи день визначається за погодженням сторін трудових правовідносин. При цьому враховуються як інтереси виробництва, так і режим занять у навчальному закладі.

За час звільнення працівників від роботи за ними зберігається 50 відсотків середньої заробітної плати, але не нижче мінімального розміру заробітної плати.

Важливо

Мінімальний розмір заробітної плати має бути гарантований не за місяць, а в розрахунку на час, який оплачується в зазначеному розмірі. Середній заробіток працівнику нараховується з урахуванням положень Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.1995 № 100, виходячи із заробітної плати за 2 календарні місяці, що передують місяцю, в якому надаються частково оплачувані вільні від роботи дні або години.

Щодо індексації грошових доходів населення

Згідно з пунктом 10-3 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.07.2003 № 1078 (далі — Порядок), для працівників, які використали відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку (далі — відпустка для догляду), під час визначення базового місяця для проведення індексації зберігаються такі самі умови нарахування сум індексації, як і в інших працівників, які займають аналогічні посади, з урахуванням положень пунктів 1-1, 4 та 5 Порядку.

Тобто, якщо протягом періоду, коли працівниця знаходилася у відпустці для догляду, за її посадою не відбувалося підвищення заробітної плати, як і для інших працівників установи на аналогічних посадах, то у такому випадку для працівниці базовим залишається місяць, в якому востаннє було підвищено заробітну плату.

Разом з тим, пунктом 10-2 Порядку визначено, що сума індексації зберігається для працівників, яких переведено на іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі або організації (далі — організація), а також переведено на роботу в іншу організацію або в іншу місцевість, та у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці у разі продовження такими працівниками роботи, якщо сума збільшення заробітної плати менша, ніж сума індексації, яка повинна нараховуватися за відповідний місяць. У разі коли сума збільшення заробітної плати більша, ніж сума індексації, яка повинна нараховуватися за відповідний місяць, такий місяць вважається базовим під час обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації.

Отже, якщо при переведенні працівниці в іншу організацію її заробітна плата не змінювалась, то за нею має зберігатися сума індексації, визначена на попередньому місці роботи, виходячи з останнього базового місяця.

 

Джерело: Довідник кадровика

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»