• Посилання скопійовано

Розмір підвищення стипендій не перевищує суму індексації: як бути?

Мінсоцполітики нагадала правила індексації стипендій. Зокрема, у випадку, якщо розмір підвищення стипендій не перевищує суму індексації

 Розмір підвищення стипендій не перевищує суму індексації: як бути?

Мінсоцполітики у листі від 28.04.2016 р. №230/10/136-16 нагадує, що обчислення індексу споживчих цін для проведення індексації стипендії здійснюється починаючи з місяця, в якому її призначено.

Водночас у разі підвищення стипендій значення індексу споживчих цін у місяці, в якому відбувається підвищення, приймається за 1 або 100%.

Якщо розмір підвищення стипендій не перевищує суму індексації, що склалась у місяці підвищення стипендії, сума індексації у цьому місяці визначається з урахуванням розміру підвищення стипендії і розраховується як різниця між сумою індексації і розміром підвищення стипендії.

Наприклад: у вересні 2015 року відбулося підвищення розміру стипендії, яке не перевищило суму індексації, що мала нараховуватись у цьому місяці.

Сума індексації стипендії мала бути зменшена на суму підвищення стипендії. Визначена сума індексації має виплачуватись до наступного підвищення розміру стипендії.

Для проведення подальшої індексації ІСЦ розраховується з жовтня 2015 року. Перевищення порогу індексації (до січня 2016 року - 101 %) відбулося у грудні 2015 року, в якому індекс споживчих цін за жовтень - грудень 2015 року становив 101,4 % (98,7 ґ 1,020 ґ 1,007). Згідно з положеннями Порядку №1078 право на індексацію стипендії на 1,4 % (101,4 - 100) відбулося у лютому 2016 року.

Індексація стипендії на цей же індекс має проводитись також у березні, квітні та травні 2016 року, оскільки індекс споживчих цін за січень - березень 2016 року не перевищив поріг індексації (з січня 2016 року - 103 %) і становив 101,5 % (100,9 ґ 0,996 ґ 1,010).

Окрім того, у разі збільшення студентам за результатами семестрового контролю розміру ординарної (звичайної) академічної стипендії як таким, що мають 10 - 12 балів з кожного предмета за дванадцятибальною шкалою або середній бал успішності "5" за п'ятибальною шкалою оцінювання, обчислення індексу споживчих цін для індексації стипендії продовжує здійснюватись з місяця призначення розміру ординарної (звичайної) академічної стипендії.

Враховуючи зазначене, якщо студенту стипендію було призначено у вересні 2015 року (у місяці підвищення стипендії значення індексу споживчих цін прийнято за 1 або 100 %), а у лютому 2016 року вона була підвищена за успішність, то обчислення ІСЦ має здійснюватись з жовтня 2015 року. Індексація стипендії у такому випадку має проводитись з лютого 2016 року на 1,4 %. При цьому індексації підлягає тільки розмір ординарної (звичайної) академічної стипендії.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Міністерство соціальної політики

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»