• Посилання скопійовано

Індексація зарплати при відрядній формі оплати праці - на прикладах від "ДК"

Мінсоцполітики роз'яснило, який місяць буде вважатися базовим для проведення індексації у разі відрядної формі оплати праці. А фахівці "ДК" на прикладі показали, як правильно нараховувати індексацію в такому випадку

Індексація зарплати при відрядній формі оплати праці - на прикладах від "ДК"

Мінсоцполітики у листі від 26.07.2016 р. №337/10/136-16 роз'яснило, що при відрядній формі оплати праці базовим місяцем при обчисленні індексу споживчих цін для проведення індексації вважається місяць підвищення відрядних розцінок.

Якщо відбувається збільшення обсягу виробітку, а відрядна розцінка не змінюється, то базовий місяць при проведенні індексації також не змінюється.

***

Від редакції:

Приклад 1. Нарахування індексації при відрядній формі оплати праці у разі збільшення розміру відрядних розцінок

На підприємстві працює працівник з відрядною формою оплати праці. Відрядна розцінка визначена шляхом множення погодинної (денної) тарифної ставки, яка відповідає розряду роботи, що виконується, на встановлену норму часу в годинах. Останне підвищення відрядної розцінки було проведено у січні 2016 року на 200 грн та перекрило розмір індексації з базом місяцем попереднього підвищення розцінки. Протягом травня-серпня 2016 року підприємство нараховувало індексацію на рівні 59,45 грн. 

Підприємство вирішило підвищити відрядну розцінку у вересні 2016 року на 60 грн.

Саме вересень 2016 року буде новим базовим місяцем та оскільки розмір підвищення відрядних розцінок більше суми індексації, яку потрібно було б нарахувати у цьому місяці з базовим місяцем - січень 2016 року, то індексацію у вересні 2016 року нараховувати не потрібно.

 

Приклад 2. Нарахування індексації при відрядній формі оплати праці у разі збільшення виробітку

На підприємстві працює працівник з відрядною формою оплати праці. Відрядна розцінка визначена шляхом множення погодинної (денної) тарифної ставки, яка відповідає розряду роботи, що виконується, на встановлену норму часу в годинах. Останне підвищення відрядної розцінки було проведено у січні 2016 року на 200 грн. Протягом травня-серпня 2016 року підприємство нараховувало індексацію на рівні 59,45 грн. 

У вересні 2016 року відбувалося збільшення обсягу виробітку працівником. В результаті його заробіток за вересень збільшився на 60 грн. Оскільки відрядна розцінка залишилась незмінною, то базовий місяць для проведення індексації також не змінюється. Тому за вересень 2016 року працівнику потрібно нарахувати індексацію на рівні 59,45 грн.

Про особливості нарахування індексації у серпні-вересні 2016 року читайте у аналітиці>>>

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Міністерство соціальної політики

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»