• Посилання скопійовано

Зрівнялівки в посадових окладах бюджетників не буде

Як зазначив Міністр соцполітики, у середньому зростання становитиме 50%. Проте рівень оплати праці працівників буде різним, залежно від кваліфікації та рівня складності робіт

Зрівнялівки в посадових окладах бюджетників не буде

Виступаючи у Верховній Раді перед народними депутатами, Міністр соціальної політики України Андрій Рева розповів про основні етапи наведення порядку в системі оплати праці в державі. Нагадаємо, нещодавно глава українського Уряду Володимир Гройсман зробив заяву щодо того, що з першого січня 2017 року мінімальна заробітна плата українців збільшиться удвічі й складатиме 3200 гривень (з 1 грудня 2016 року – 1600). Докладніше>>

Отже, як наголосив Міністр, зростання мінімальної заробітної плати не призведе до додаткової грошової емісії.

Андрій Рева зазначив, що зростання мінімальної заробітної плати призведе до детінізації в системі оплати праці та збільшення відрахувань до бюджету. До прикладу, сьогодні 47 тисяч керівників приватних підприємств офіційно нараховують собі мінімальну заробітну плату.

Щодо закидів про зрівнялівку кваліфікованих і не кваліфікованих працівників бюджетних установ після підвищення мінімальної зарплати, Міністр соціальної політики зауважив, що всі подібні заяви не мають під собою підґрунтя.

”Адже посадовий оклад працівника, скажімо, першого тарифного розряду єдиної тарифної сітки буде підвищено порівняно із січнем 2016 року майже на 44%. Таким чином буде ліквідовано розрив у сумі 265 гривень, що існує між цим показником та затвердженим прожитковим мінімумом. Відповідно зростуть оклади працівників бюджетної сфери, - зазначив Міністр Андрій Рева. – У середньому зростання становитиме 50%. Посадові оклади працівників бюджетної сфери диференційовані. Тому рівень оплати праці працівників буде різним залежно від кваліфікації та рівня складності робіт. Наприклад, заробітна плата дільничного лікаря – терапевта вищої категорії, що віднесена до 13 розряду єдиної тарифної сітки, становитиме від 4940 до 8475 гривень з урахуванням розміру встановлених законодавством надбавок. Фельдшера вищої категорії - з 3960 до 4230 гривень”.

Щодо працівників освіти, то, за словами Андрія Реви, тарифні розряди вчителів підвищено на дві одиниці. І це буде додатково враховуватися при підвищенні рівня окладу з 1 січня 2017 року. Наприклад, заробітна плата вчителя вищої категорії, що буде віднесено до 14 розряду (а в минулому році це був 12 розряд), складатиме від 5 266 гривень до 6 841 гривні. Учитель без категорії отримуватиме від 3960 до 4853 гривень. Тобто заробітна плата буде вища в півтора-два рази, ніж у тих, хто отримує мінімальну заробітну плату. Мова про зрівнялівку не доречна.

Стосовно законодавчих змін, що їх потрібно внести для прийняття Закону про державний бюджет зі встановленням мінімальної заробітної плати в 3200 гривень, то урядовець підкреслив: йдеться насамперед про незастосування мінімальної заробітної плати як розрахункової величини, коли збільшення мінімальної зарплати автоматично веде до перерахунку інших виплат і вимагає додаткових коштів. Для цього необхідно зняти всі штучні обмеження зростання мінімальної заробітної плати, визначити її основну роль, як нижньої межі оплати праці за відпрацьований повний робочий місяць. Саме такий підхід до мінімальної заробітної плати застосовується міжнародними нормами та практиками всіх європейських країн.

„Треба припинити практику застосування мінімальної заробітної плати при побудові схем посадових окладів окремих працівників, - сказав Міністр соціальної політики. - Зокрема, суддям, працівникам Рахункової палати, державним службовцям, державним органам розслідування та іншим. Крім цього, показник заробітної плати широко використовується при визначенні штрафів, надання адміністративних послуг, судового збору, суми податків тощо”.

Також Міністр соціальної політики сказав, що Уряд продовжує працювати над осучасненням пенсій, призначених у попередні роки, про що було дано відповідні доручення Прем’єр–Міністром України Володимиром Гройсманом. Пропозиції щодо цього будуть внесені найближчим часом.

Уряд діє покроково: спочатку підвищується мінімальна заробітна плата, завдяки чому бюджет отримує необхідний ресурс, а потім цей ресурс використовуватиметься для підвищення інших соціальних стандартів.

Джерело: Міністерство соціальної політики

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»