• Посилання скопійовано

Особливості оплати праці працівникові за роботу у вихідний день в нічний час, який перебуває у відрядженні

Держпраці у Хмельницькій області надала роз’яснення стосовно розрахунку оплати праці працівникові за роботу у вихідний день в нічний час, перебуваючи у відрядженні

Особливості оплати праці працівникові за роботу у вихідний день в нічний час, який перебуває у відрядженні

Держпраці у Хмельницькій області пояснила, що працівникам, які направлені у службове відрядження, оплата праці за виконану роботу здійснюється відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором, і розмір такої оплати праці не може бути нижчим середнього заробітку (стаття 121 КЗпП).

Відповідно до вимог статті 12 Закону «Про оплату праці» гарантії і компенсації для працівників у зв'язку з службовими відрядженнями встановлюються Кодексом законів про працю України та іншими актами законодавства України, і є мінімальними державними гарантіями.

Загальні питання організації службових відряджень працівників регулюється Інструкцією про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Мінфіну від 13.03.1998 р. № 59. Згідно умов пункту 9 Інструкції, якщо працівник спеціально відряджений для роботи у вихідні або святкові й неробочі дні, то компенсація за роботу в ці дні виплачується відповідно до чинного законодавства.

Оплата за роботу у вихідний день обчислюється за правилами статті 107 КЗпПу подвійному розмірі: 

  • відрядникам - за подвійними відрядними розцінками; 
  • працівникам, праця яких оплачується за годинними або денними ставками, - у розмірі подвійної годинної або денної ставки; 
  • працівникам, які одержують місячний оклад, - у розмірі одинарної годинної або денної ставки зверх окладу, якщо робота у святковий і неробочий день провадилася у межах місячної норми робочого часу, і в розмірі подвійної годинної або денної ставки зверх окладу, якщо робота провадилася понад місячну норму. 

Робота у нічний час з 10 години вечора до 6 години ранку оплачується у підвищеному розмірі, передбаченого колективним договором, але не нижче 20 відсотків тарифної ставки (окладу), за кожну годину роботи у нічний час.

Таким чином, оплата праці відрядженого працівника, який виконував доручену йому роботу у вихідний день, має нараховуватись за фактично відпрацьований робочий час, виходячи із встановленого йому розміру основної заробітної плати та її складових (надбавки та доплати), з нарахуванням оплати за роботу у вихідний день за правилами статті 107 КЗпП, та оплати за роботу у нічний час у підвищеному розмірі, але не нижче 20% тарифної ставки (окладу), за кожну годину роботи у нічний час. 

Недержавні підприємства можуть самостійно врегульовувати умови службових відряджень працівників локальним актом - положенням про відрядження, і зокрема, передбачати умови компенсації за роботу працівнику спеціально відрядженому для роботи у вихідні дні на умовах встановлених статтею 72 КЗпП - за згодою сторін, наданням іншого дня відпочинку або у грошовій формі у подвійному розмірі.

Джерело: Державна інспекція України з питань праці

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»