• Посилання скопійовано

Запропоновано переглянути закон, яким збільшено розмір мінімальної зарплати

У Верховній Раді зареєстровано законопроект, яким пропонується переглянути закон, яким збільшено розмір мінімальної зарплати, і зменшити розміри штрафів за порушення трудового законодавства

Запропоновано переглянути закон, яким збільшено розмір мінімальної зарплати

6 лютого 2017 року у Верховній Раді зареєстровано законопроект № 6038 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення прав працюючих громадян».

Цим проектом Закону пропонується переглянути Закон №1774-VIII, яким, серед іншого, було внесено зміни до КЗпП та Закону «Про оплату праці» і збільшено розмір мінімальної заробітної плати.

Як пояснює автор законопроекту Ю. Дерев'янко, при прийнятті Закону № 1774-VIII було вибірково замінено категорію мінімальної заробітної плати, що була ключовим соціальним стандартом у формуванні усієї системи оплати праці, на категорію прожиткового мінімуму, зокрема щодо визначення розміру зарплати працівників державних органів.

Депутат наполягає на доцільності вдосконалення системи оплати праці шляхом перегляду співвідношення між розмірами зарплати відповідних категорій працівників, а не вибіркової відмови від законодавчо встановленого мінімального розміру зарплати як вихідного параметра визначення заробітної плати для всіх працівників.

Проектом Закону пропонується:

1) внести зміни до Кодексу законів про працю України та Закону «Про оплату праці», внаслідок чого фактично відновиться дія попередньої редакції статей  95, 96 КЗпП,  а також статей 3, 6, 10 Закону «Про оплату праці», яка діяла до прийняття Верховною Радою  Закону №1774-VIII.

2) внести зміни до КЗпП, передбачивши зменшення розміру штрафів, які накладаються на  юридичних та фізичних осіб - підприємців, які використовують найману працю за:

- недопущення до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю, створення перешкод у її проведенні -  з трикратного до  однократного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення;

- за вчинення дій, передбачених абзацом шостим цієї частини, при проведенні перевірки з питань виявлення порушень, зазначених в абзаці другому цієї частини, -  зі стократного до трикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення.

Читайте також аналітику від Дт-Кт: Зміни в оплаті праці з 1 січня 2017 року: аналізуємо Закон №1774 

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Верховна Рада України

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»