• Посилання скопійовано

Доплата за дезінфікувальні засоби нараховується понад мінімальну зарплату

Доплата в розмірі 10% посадового (місячного) окладу (тарифної ставки) працівникам, які використовують у роботі дезінфікувальні засоби, нараховується понад розмір мінімальної заробітної плати (3200 грн)

Доплата за дезінфікувальні засоби нараховується понад мінімальну зарплату

Мінсоцполітики у листі від 17.03.2017 р. № 737/0/101-17/28 нагадує, що Законом №1774-VIII встановлено перелік виплат, які при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються. Це, наприклад, доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров'я, за роботу в нічний та надурочний час, роз'їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.

Підпунктом "ґ" пп. 3 п. 3 постанови КМУ від 30.08.2002 р. №1298 передбачена виплата працівникам за використання в роботі дезінфікувальних засобів, а також працівникам, які зайняті прибиранням туалетів, - у розмірі 10% посадового (місячного) окладу.

Доплата в розмірі 10% посадового (місячного) окладу (тарифної ставки) працівникам, які використовують у роботі дезінфікувальні засоби, а також працівникам, які зайняті прибиранням туалетів, нараховується понад розмір мінімальної заробітної плати (3200 грн).

Це одна і та ж доплата, яка встановлюється працівникам за переліком посад, затвердженим колективним договором закладу, в межах коштів, передбачених на оплату праці у кошторисі, якщо виконання цих робіт включено до посадових обов'язків працівників. При цьому посадовими обов'язками може бути передбачено виконання певних видів робіт з використанням дезінфікувальних засобів, або робота з прибирання туалетів з використанням дезінфікувальних засобів, або просто прибирання туалетів.

Виплати, які не перелічені Законом №1774-VIII, враховуються до мінімальної заробітної плати.

Це, зокрема, такі виплати як доплати за суміщення професій (посад), виконання обов'язків тимчасово відсутнього працівника, розширення зони обслуговування або збільшення обсягу виконуваних робіт, підвищена оплата за роботу у святкові, вихідні дні, виробничі премії, індексація тощо.

Також до мінімальної заробітної плати враховується підвищення посадових окладів (тарифних ставок, ставок заробітної плати), передбачене галузевими умовами оплати праці, зокрема, для медичних, педагогічних працівників, працівників соціального захисту населення (за кваліфікаційну категорію, старшинство, завідування кабінетами, за педагогічне навантаження, керівництво гуртками, у зв'язку зі шкідливими і важкими умовами праці тощо).

Зазначене підвищення посадових окладів є елементом формування нового посадового окладу (тарифної ставки) з підвищенням, розмір якого встановлюється працівнику в штатному розписі, і на який нараховуються інші додаткові виплати: доплати, надбавки тощо.

Якщо працівник виконав місячну норму праці, а нарахована йому заробітна плата є нижчою від законодавчо встановленого розміру мінімальної заробітної плати, роботодавець зобов'язаний провести доплату до її рівня, яка виплачується щомісячно одночасно із заробітною платою.

***

Читайте також:

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Міністерство соціальної політики

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»